Iluminat public din surse de energie regenerabile. Parc fotovoltaic pe Valea Chintăului, amenajat pe 5 hectare de teren.

Spread the love

  Consilierii locali vor dezbate proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic pe Valea Chintăului pentru producerea energiei electrice prin utilizarea panourilor fotovoltaice în municipiul Cluj-Napoca.

Astfel, proiectul parcului fotovoltaic este declarat obiectiv de utilitate publică.

 În Cluj-Napoca mai funcționează alte două parcuri fotovoltaice: un parc situat pe strada Plevnei, gestionat de Termoficare Napoca S.

A.

, altul situat în zona Lomb (CREIC).

De altfel, încă din vara anului trecut, primarul Clujului Emil Boc anunța continuarea investițiilor în parcurile fotovoltaice din oraș, precum este cazul celui din zona Văii Chintăului.

 În martie anul trecut, administrația locală a depus spre finanțare proiectul de realizare a parcului fotovoltaic de pe strada Valea Chintăului, în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Fondul de Modernizare al Ministerului Energiei.

 Scopul proiectului constă în creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile prin instalarea în Cluj-Napoca a unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare.

 După cum se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării Consiliului Local, în urma realizării investiției va fi implementată o capacitate nouă de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată de 4,83MW și un factor de capacitate de 12,91%, care va permite municipiului Cluj-Napoca asigurarea autoconsumului de energie electrică pe timp de zi, necesar alimentării instalațiilor de iluminat public.

 Concret, prin noul parc fotovoltaic propus se vor reduce emisiile cu efect de seră, iar creșterea producției medii de energie electrică din surse regenerabile va permite acoperirea a peste 78% a energiei electrice necesare pentru autoconsum și va reduce costurile cu energia preluată din sistemul de distribuție a energiei electrice.

În plus, producția totală a energiei electrice din surse regenerabile va crește cu peste 100.

000 MWh pentru următorii 20 de ani.

 Centrala electrică fotovoltaică va fi amplasată pe o suprafață de teren de 5,5 hectare din zona Valea Chintăului.

Investiția este estimată la circa 37 de milioane de lei, iar noul parc fotovoltaic va consumul de energie pentru rețeaua de iluminat public sau pentru obiective din subordinea administrației locale.

 În vara lui 2024, patru clădiri publice din Cluj-Napoca au fost fost dotate cu sute de panouri fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice montate pe cele patru clădiri publice reprezintă echivalentul a 3.

300 de copaci plantați pe an sau 2.

200.

000 km parcurși cu o mașină electrică pe baza energiei produse de aceste panouri fotovoltaice doar de pe patru clădiri.

Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România care să fie neutru din punct de vedere climatic, în primele 100 orașe din UE care să atingă acest obiectiv până în 2030, conform planului asumat cu Comisia Europeană.

 

Lasă un răspuns