Doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului

Spread the love

  În urma ședinței de joi a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prezidată de ÎPS Andrei, care a vizat stabilirea listei de candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului, au fost desemnați doi candidați, în conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop eparhiot.

 Mai exact este vorba de PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Părinteele Arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

  „Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, menținută în urma consultării cu membrii Adunării eparhiale din cadrul Episcopiei Sălajului, va fi înaintată Sfântului Sinod care, în şedinţa de lucru din 27 martie 2025, îl va alege pe viitorul Episcop al Sălajului”, se arată în informarea publicată de Mitropolia Clujului.

 În februarie 2025, episcopul Sălajului, Petroniu Florea, a fost retras oficial din funcţie, iar până la alegerea unui nou episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată de Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.

Episcopul Petroniu al Sălajului, acuzat de procurorii clujeni că a înlesnit delapidarea unor bunuri de peste 3 milioane de lei, a fost retras din funcția de episcop în urma deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

 De fapt, Sinodul BOR a confirmat decizia Mitropoliei Clujului, anunțată în decembrie anul trecut, potrivit căreia episcopul Petroniu a fost suspendat din funcție.

 La finalul lui ianuarie 2025,  Episcopul Sălajului, Petroniu, a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de suspect, într-un dosar de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Episcopul Petroniu al Sălajului este acuzat de procurorii clujeni de faptul că ar fi înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare prin însușirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituției, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei.

Lasă un răspuns