Cluj-Napoca, buget de 1 miliard de euro în 2025. Mai mult de jumătate din fonduri, din bani europeni. Emil Boc: „Clujul crește din punct de vedere economic”.

Spread the love

  Primarul Emil Boc a prezentat, luni, prioritățile de dezvoltare ale Clujului pentru acest an în baza proiectului de buget pentru 2025.

 Conform datelor oficiale, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca crește cu peste 4% în acest an, comparativ cu 2024.

Iar 55% din banii alocați dezvoltării Clujului în acest an sunt bani europeni.

 „Aceste proiect de buget reflectă viziunea alianței PNL-UDMR, cu sprijinul celorlalte partide din Consiliul Local, pentru dezvoltarea și modernizarea Clujului.

 Prima concluzie a bugetului pentru anul 2024 este pozitivă și sună simplu: Clujul crește din punct de vedere economic și bugetar.

Menținem în continuare Clujul pe primul loc.

 Este municipiul cu cel mai mare buget din România, după Capitală, ceea ce ne arată și spune de la sine despre potențialul economic și evoluția pozitivă a orașului”, a declarat, luni, primarul Emil Boc în cadrul prezentării proiectului de buget al Clujului pentru 2025.

 „În ultimii 20 de ani, bugetul Clujului a crescut de 20 de ori și a ajuns la 5 miliarde de lei în 2025”, a explicat Emil Boc.

 Astfel, dacă în 2003, Clujul avea un buget de 236 de milioane de lei, în 2025 bugetul municipiului a ajuns la 5 miliarde de lei.

 „De asemenea, menținem implementarea marilor proiecte de infrastructură pe care le avem în derulare pentru dezvoltarea Clujului”, a adăugat Emil Boc.

 Este vorba de 7 proiecte mari, unele care transcend bugetul Clujului și se află în bugetul național:*Metrou – lucrările continuă în teren, cu finanțaare asigurată pentru 2025.

 *Centura Metropolitană – proiect realizat în două etape (tronsonul 1 și tronsonul 2.

Lucrările la centura Clujului au început în mai 2024).

*Trenul Metropolitan – proiectul se află în etapa de evaluare la Ministerul Transporturilor, în pregătire pentru semnarea contractului de finanțare.

*Electrificarea căii ferate Cluj-Oradea – pasajul de la Tăietura Turcului urmează să intre în etapa de execuție în mai-iunie 2024.

*Drum expres Tureni pentru conectarea Clujului la autostradă – proiectul va fi încheiat până la jumătatea anului 2025 și va oferi o rută alternative de transport și va elimina  traficul greu din oraș.

*Spitalul Regional de Urgență – proiectul dispune de finanțare asigurată și are termen de finalizare anul  2027.

*Autostrada Transilvania – lucrări finanțate din bugetul național, proiect multianual„Sunt șapte proiecte, cu 800 de milioane de euro în bugetul național, bani prevăzuți pentru cheltuieli necesare implementării acestor lucrări în 2025.

 O altă concluzie este că 55% din acest buget provine din fonduri europene.

 Cum ar arăta Clujul fără fonduri europene? Cu 55% buget mai mic.

Dacă cineva întreabă ce face Europa pentru România, putem arăta cifrele: Europa ne-a dat 100 de miliarde euro până în prezent, iar noi am cheltuit 30 de miliarde euro.

Deci, net avem 70 de miliarde de euro bani europeni.

Iar Clujul ar avea bugetul mai mic cu jumătate fără fonduri europene”, a explicat primarul Emil Boc.

 Astfel, veniturile pentru proiecte din fonduri europene nerambursabile sunt în valoare de 2.

168.

100.

291 lei, iar secțiunea venituri a bugetului local este de 3.

919.

073.

291 lei.

 „Nu mărim taxele și impozitele locale în 2025, iar indexarea este cea prevăzută de lege.

Dar noi nu am majorat impozitele și taxele locale și păstrăm politicile de stimulare a investițiilor și a locurilor de muncă.

 De asemenea, continuăm politicile publice care urmăresc să dea o șansă fiecărui cetățean să poată avea acces la o viață decentă prin salarii mai bune, prin achiziție și construcție de locuinșe, ajutor la plata chiriei, prin sprijinirea persoanelor cu venituri reduse și continuarea proiectelor sociale dezvoltate în Cluj.

 În acest an vom relua procesul de bugetare participativă, după aprobarea bugetului, astfel încât acest instrument foarte important pentru modernizarea Clujului, cu participarea consistentă a cetățenilor, să fie reluat”, a declarat primarul Emil Boc.

 Bugetul Clujului crește cu aproximativ 4% în 2025, însă municipalitatea va crește finanțările pentru organizațiile nonguvernamentale, pentru cultură, sport și sănătate cu 10%.

 Astfel, potrivit proiectului de buget, municipiul Cluj-Napoca dispune în 2025 de un buget general de – 4.

244.

508,398 lei.

 Bugetul de dezvoltare crește cu 5,12%, iar finanțările nerambursabile cresc cu peste 10%.

 Alocarea pentru educație este de 156 de milioane de euro.

42 de proiecte încheiate în 2025 – 106.

704.

200 euro*28 de proiecte de renovare energetică pentru școli – 68 mil euro*Centru de bătrâni Calea Baciului – 6.

5 mil euro*Centru Cultural 21 Decembrie – 4.

5 mil euro *Reabilitarea Piața K.

Liebknecht – 2.

1 mil euro *Dotări 64 școli – 2 mil euro*CAV mare și CAV mic – 7 mil euro *Automate stradale transport în comun – 500.

000 eurp*Restaurare vestigii arh.

Parc I.

L.

Caragiale – 1 mil euro *Insule ecologice subterane – 1.

6 mil euro*Platforme de colectare – 600.

000 euro*Toalete automate – 200.

000 euro 8 proiecte, în implementare în 2025 – 16.

919.

400 euro*Școala Bună Ziua *Școala Ion Creangă *Locuințe sociale Sobarilor *Drum HUB Borhanci *Canalul Morii – Parcul Rozelor *Pod Garibaldi *Pod Fabricii de Zahăr *Piste de biciclete C.

Turzii – Observatorului13 proiecte, în licitație în 2025 – 15.

824.

400 euro*Aqua park Grigorescu *Skatepark indoor*Parc Est – etapa 1*Piste de biciclete Sf.

Ion*Acoperiș verde – Parking Moților *Parc fotovoltaic – Valea Chintăului *Insule de energie termoficare*Stație producere hidrogen *Adăpost victime violență demosestică *Centru comunitar Platanilor *Renovare centru servicii socio-medicale Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns