Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet, potrivit unui sondaj al Salvați Copiii, a declarat președintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu, marți, într-o conferință de presă.
Potrivit acesteia, a crescut foarte mult procentul cazurilor de copii victime ale cyberbullying-ului față de acum doi ani, când era de 40%, potrivit unui alt studiu al Salvați Copiii.
La rândul său, sociologul Ciprian Grădinaru a punctat că în ceea ce privește bullying-ul offline, care are loc în școală, grupul de prieteni ai copilului sau în cel de egali, aproape 50% dintre minori spun că au fost agresați verbal.
„În ceea ce privește structura de gen, vedem că este relativ similară – fetele spun în măsuri mai ridicate puțin, la fel, copiii de vârstă mai mică, cei sub 12 ani, iarăși, un procent destul de ridicat, 33% dintre copii spun că au fost agresați fizic, prin diferite metode, de la tras de păr, până la piedică, lovit cu palma, dar vorbim despre agresare în sens repetat, în sens de bullying”, a spus Ciprian Grădinaru.
El a menționat că principalele tipuri de cyberbullying care apar sunt: excluderea sau răspândirea de zvonuri, bârfe, cuvinte răutăcioase, în mod repetat, despre un copil, urmat de excluderea din grupul de prieteni sau trimiterea mesajelor de amenințare pe diferite platforme de socializare, însă în procente foarte ridicate se manifestă și acțiuni cu impact mult mai dur asupra copilului, cum ar fi răspândirea de imagini intime, furtul de identitate, urmat de alte efecte negative, de punerea copilului într-o situație neplăcută față de egalii săi.
A adăugat că studiul a fost făcut pe internet, metoda de culegere a datelor a fost reprezentată de chestionare anonime autocompletate de copii cu vârsta între 7 și 17 ani, iar în total au fost 6.
311 chestionare valide, datele fiind culese la finalul anului trecut.
Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii, aproape 10% dintre copii au fost expuși public, prin distribuirea unor imagini intime sau mesaje private, ceea ce poate avea „consecințe devastatoare” pe termen lung.
Aproximativ 50% dintre copiii victime ale cyberbullying-ului se așteaptă ca agresiunile să se repete în viitorul apropiat.
6 din 10 copii afirmă că sunt afectați de experiențele negative avute online.
Un procent de 26% dintre minori spun că au avut dificultăți de a adormi după un incident online, 6% afirmând că acest lucru se întâmplă frecvent.
8 din 10 copii au simțit cel puțin o dată că pierd timpul pe internet, în loc să se concentreze pe activități mai productive, pentru trei din zece acest lucru întâmplându-se cu o frecvență foarte ridicată.
Copiii care au fost victima a cel puțin unui tip de cyberbullying au avut, într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu ceilalți, dificultăți de concentrare, sunt neliniștiți când trebuie să meargă la școală sau se gândesc să lipsească, se simt lipsiți de speranță, afirmă că au coșmaruri sau că s-au gândit să își facă rău, mai arată sondajul.
![](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/11/67ab546728396_pexels-rdne-6936137.jpg)