Care sunt temerile Rusiei în privinţa ţărilor ex-sovietice? Dezvăluirile făcute de un document Documentul divulgat oferă o perspectivă rară asupra modului în care războiul Rusiei din Ucraina a afectat legăturile Moscovei cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, scrie Financial Times (FT).
Analiza recunoaşte, în special, faptul că presiunea sancţiunilor occidentale, precum şi deschiderile economice, au reuşit să creeze o ruptură între Moscova şi unii dintre cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai săi.
Raportul dezvăluie că ambiţia Moscovei este aceea de a-şi restabili accesul la comerţul mondial prin plasarea Rusiei în centrul unui bloc comercial eurasiatic, care ar urmări să rivalizeze cu sferele de influenţă economică ale SUA, UE şi Chinei.
Vezi mai multe articole din categoria externe De asemenea, raportul afirmă că ţările occidentale au ameninţat cu succes ţările din Asia Centrală să se conformeze sancţiunilor, oferindu-le în acelaşi timp acces la pieţele globale, coridoare de transport şi lanţuri de aprovizionare care ocolesc Moscova.
În aceste condiţii, documentul stipulează că Rusia va trebui să „joace pe termen lung” pentru a menţine ţările din Asia Centrală pe orbita sa.
Acesta sugerează că Moscova face apel la istoria lor comună şi le respectă independenţa, înţelegând în acelaşi timp că o victorie rusă în războiul împotriva Ucrainei nu va fi suficientă pentru a pune capăt presiunii sancţiunilor occidentale.
Kazahstanul, cea mai mare economie din regiune, a condamnat invazia, a refuzat să recunoască câştigurile teritoriale ale Rusiei şi a depus eforturi pentru a demonstra respectarea sancţiunilor occidentale.
Cu toate acestea, ţara vecină, Kârgâzstanul, s-a alăturat ferm Rusiei şi a apărut ca o rută importantă pentru presupusa eludare a sancţiunilor.
![](https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/22687578/1/7946260-mediafax-foto-zuma-press-hepta.jpg)