Proiectul Tarnița-Lăpuștești, în analiza japonezilor de la Itochu. Studiul de fezabilitate, demarat până în vara lui 2025.

Spread the love

  Ministerul Energiei a încheiat un memorandum cu compania japoneză Itochu, în noiembrie anul trecut, pentru dezvoltarea hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești.

Anterior, comisia de evaluare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar proiectului.

Reprezentanți ai celor două companii interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, cu care Guvernul României a semnat anul trecut și un memorandum, au fost la Transelectrica pentru a obține date despre fezabilitatea proiectului.

 Este vorba de reprezentanții consorţiului franco-japonez Itochu-EDF, doi giganţi energetici la nivel mondial: EDF, cea mai importantă companie de utilităţi din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană și gigantul japonez Itochu, cu venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

„Sunt discuții pe marginea proiectului centralei hidroelectrice cu pompaj Tarnița.

Domnul ministru Burduja susține foarte mult acest proiect, iar acum două săptămâni am avut o întâlnire cu o echipă de consultanți pe această temă.

Au venit la noi, la Dispeceratul Energetic Național să ia date despre acest proiect.

Urmează și alte discuții, sperăm să deschidem calea acestui proiect de mare anvergură, care este necesar”, a declarat șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, potrivit Economica.

netÎn urma memorandumului încheiat cu asocierea de firme franco-japoneză, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța la Cluj că hidrocentrala Tarnița este esențială pentru „reechilibrarea sistemului energetic național”.

 Astfel, studiul de fezabilitate al proiectului ar urma să fie gata până în vara lui 2025.

 „Văd acest proiect prin parteneriat public-privat.

Demarăm studiul de fezabilitate în 6 luni, realizarea acestuia durează un an și jumătate, după care urmează execuția”, potrivit declarației făcute de ministrul Sebastian Burduja în cadrul vizitei efectuate în toamna anului trecut la Consiliul Județean Cluj.

 Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti este situat la 30 de kilometri de Cluj -Napoca, pe Someş.

A fost gândit iniţial în 1979, şi presupune o hidrocentrală de 1.

000 MW cu pompe.

Valoarea proiectului este estimată la peste 1 miliard de euro.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns