„Este o onoare să facem parte din acest proiect global inițiat de Google.
org și să ne implicăm, în acest fel, în formarea unei noi generații de specialiști în domeniul securității cibernetice.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se angajează să susțină dezvoltarea competențelor tehnice ale studenților și își aduce aportul la consolidarea securității cibernetice în comunitatea locală.
Prin acest parteneriat vom oferi noi posibilități de învățare valoroase și vom pregăti astfel profesioniști care vor face față provocărilor tehnologice ale viitorului.
”,Prof.
univ.
dr.
ing.
Vasile Țopa, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
În cadrul proiectului „Cybersecurity Seminars”, studenții vor avea ocazia să își dezvolte competențele tehnice și să crească gradul de conștientizare a comunității locale cu privire la securitatea cibernetică.
„Prin acest proiect vor fi organizate cursuri de securitate cibernetică pentru studenți, care ulterior își vor aplica cunoștințele în organizații din comunitatea locală, contribuind astfel la conștientizarea riscurilor de securitate cibernetică și la îmbunătățirea protecției acestora.
Vom lucra cu 125 de studenți și cu un număr egal de organizații.
Majoritatea studenților sunt interesați de interacțiunea cu mediul socio-economic real.
Tinerii vor să vadă cum sunt percepuți de oamenii și organizațiile în care vor activa, dar și să aplice, în mod practic, ceea ce au învățat.
” – Conf.
dr.
ing.
Adrian Coleșa, director de proiect.
Cursurile vor fi organizate de Departamentele de Automatică, Calculatoare și Comunicații din cadrul UTCN, abordând subiecte precum: practici și măsuri fundamentale în securitatea cibernetică, analiză malware, investigații digitale, securitatea rețelelor, securitatea dispozitivelor mobile și IoT, hacking etic, criptografie, managementul riscurilor de securitate și altele.
În contextul actual, în care atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente, investiția în astfel de cursuri este esențială.
Reprezentanții Google.
org au subliniat că aceste seminarii sunt benefice pentru ambele părți, universitățile își consolidează capacitatea de formare în domeniul securității cibernetice, pregătind totodată viitoarea generație de specialiști printr-o experiență valoroasă, cu aplicabilitate reală.
Pe lângă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov, în program sunt incluse alte 18 instituții de învățământ superior din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Despre securitatea ciberneticăAtacurile cibernetice au crescut la nivel global cu 44% în 2024, iar aproape jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii din Europa s-au confruntat cu un astfel de incident în ultimii doi ani.
Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene există un deficit de 883.
000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice.
Copyright 2021 monitorulcj.
ro
![](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/07/67a5fa1171952_Google-org-UTCN-900.jpg)