Tot mai mulți nefumători fac cancer pulmonar. Care este cauza?

Spread the love

   Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată țigări sau tutun este acum estimat a fi a cincea cea mai mare cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC), semnalează, The Guardian.

Aproximativ 200.

000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului în 2022, potrivit studiului IARC publicat în jurnalul Lancet Respiratory Medicine.

Studiul a constatat că cea mai mare proporție de adenocarcinom atribuită poluării aerului a fost găsită în Asia de Est, în special în China.

Într-un interviu cu The Guardian, autorul principal al studiului și șeful ramurii de supraveghere a cancerului a IARC, Dr.

Freddie Bray, a spus că descoperirile subliniază necesitatea unei monitorizări urgente a riscului în schimbare de cancer pulmonar.

 Au fost necesare și studii suplimentare pentru a identifica posibili factori cauzali, cum ar fi poluarea aerului, în populațiile în care fumatul nu a fost considerat cauza principală a cancerului pulmonar, a adăugat el.

„Odată cu scăderea prevalenței fumatului – așa cum s-a observat în Marea Britanie și SUA – proporția de cancere pulmonare diagnosticate în rândul celor care nu au fumat niciodată tinde să crească”, a spus Bray.

 Cancerul pulmonar rămâne principala cauză a incidenței cancerului și a mortalității la nivel mondial.

În 2022, aproximativ 2,5 milioane de oameni au fost diagnosticați cu această boală.

În timp ce ratele de incidență a cancerului pulmonar la bărbați au scăzut în general în majoritatea țărilor în ultimii 40 de ani, ratele în rândul femeilor au avut tendința de a continua să crească.

Tendințele actuale sugerează că, în timp ce bărbații reprezintă încă cele mai multe cazuri de cancer pulmonar (aproximativ 1,6 milioane în 2022), diferența dintre incidența cancerului pulmonar la bărbați și la femei se reduce, cu aproximativ 900.

000 de femei diagnosticate cu cancer pulmonar în 2022.

 Schimbările în producția de țigări și tiparele de fumat din ultimele decenii au influențat tendințele incidenței cancerului pulmonar în funcție de subtip și există dovezi acumulate ale unei legături cauzale între poluarea aerului și un risc crescut de adenocarcinom, potrivit IARC.

Nu se știe ce proporție din cazurile globale de cancer pulmonar sunt la cei care nu fumează niciodată, doar că dovezile sugerează că este în creștere.

Oamenii de știință se întrec pentru a afla mai multe despre ce altceva cauzează cancerul pulmonar, dincolo de fumat.

 „Poluarea aerului poate fi considerată un factor important care explică parțial predominanța emergentă a adenocarcinomului, care reprezintă 53% până la 70% din cazurile de cancer pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată în întreaga lume”, a raportat studiul.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns