România, țara din UE cu cele mai mici prețuri la produse alimentare. De ce îndemnul lui Călin Georgescu de boicotare a supermarketurilor e un fake news grosolan.

Spread the love

  Conform analizei realizate de Eurostat în decembrie 2024 în ceea ce privește nivelul prețurilor de consum și puterea de cumpărare în cele 36 de state europene, România avea în 2023 cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice, precum și în ceea ce privește articolele de mobilier, echipamentele de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței.

Recent, candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie Călin Georgescu și-a îndemnat susținătorii la boicotarea produselor din supermarketuri, pe modelul Croației.

Ceea ce omite să spună Georgescu este că boicotul din statul de pe țărmul Mării Adriatice a vizat orice tip de tranzacție comercială, ca protest la creșterea prețurilor.

 De bună seamă, manipularea orchestrată de imitatorul Georgescu nu este câtuși de puțin originală:„Este nevoie ca noi, poporul, prin deciziile noastre să ajungem să ne reglăm costurile atât în piața agroalimentară cât și în piața energiei, piața muncii, piața imobiliară și, de ce nu, chiar în cea farmaceutică.

(.

.

.

).

Este un moment în care să fim solidari cu producătorii români și în care să învățăm să avem demnitate și recunoștință pentru toate cele dăruite nouă de Dumnezeu”, își îndemna recent susținătorii Călin Georgescu.

Astfel, prin intermediul unui mesaj video de manipulare, Georgescu își îndemna susținătorii să-și facă cumpărăturile din piețe, chiar dacă era nevoit să se contrazică, în condițiile în care angajații din marile magazine sunt tot „poporul”, adică români care muncesc.

Potrivit indicelui prețurilor la nivel european, România avea în 2023 cele mai mici prețuri la produsele alimentare, arată datele publicate luna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), în baza raportului Eurostat realizat în decembrie 2024.

 Astfel, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2023 în Bulgaria, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmată de România (39% sub media UE), potrivit sursei citate.

 Cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (45% peste media UE), urmată de Irlanda (37% peste media UE), Luxemburg (34% peste media UE) și Finlanda (24% peste media UE).

De asemenea, România are cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (72%), urmată de Bulgaria (74%).

România înregistrează o valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC care o situează la nivelul de 78% față de media Uniunii Europene, urmată de Polonia și Ungaria cu 77% față de media UE.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2023, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE.

De altfel, cele mai recente date contrastează cu manipularea lui Georgescu.

Conform oficiului european de statistică, România a intrat în top 10 state europene în funcție de standardul puterii de cumpărare și a depășit țări precum Portugalia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

„Viața s-a scumpit teribil de mult la noi, însă s-a scumpit teribil de mult și în alte țări europene.

Și având în vedere ce greșeli au făcut alte țări în politicile lor publice, în unele părți au scumpit dramatic lucrurile.

Devine șocant să mergi în Spania să vezi ce s-a întâmplat acolo, ca să mai vorbim de Ungaria sau de alții”, explica în toamna anului trecut Cristian Năsulea, lector doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București și specialist în economie mondială, potrivit Ziare.

comÎn vara anului trecut, salariul minim brut a fost majorat la 3.

700 lei pe lună, iar din 1 ianuare 2025 venitul minim a crescut la 4.

050 lei brut/lună.

 În decembrie 2024, adaosul comercial pentru produsele de bază a fost plafonat până la finalul lui iunie 2025.

 Practic, susținătorii lui Georgescu sunt mai degrabă derutați, decât mobilizați, în contextul în care aceștia sunt îndemnați să nu își folosească tichetele de masă/sociale pentru care au muncit.

 

Lasă un răspuns