Parcul Feroviarilor a fost redat clujenilor în februarie anul trecut, cu un spațiu verde generos și o suprafață amenajată de peste 5 hectare de teren, în urma unui proiect dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca prin intermediul fondurilor europene.
O serie de proiecte mari din Cluj, precum amenajarea malurilor Someşului, reabilitarea Turnului Pompierilor, modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu şi revitalizarea Parcului Feroviarilor au fost realizate în urma concursurilor internaționale de soluții.
Clujul a primit recunoaștere la nivel internațional prin proiectul european pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor, acesta fiind prezentat ca model de bune practici în publicația ArchDaily pentru arhitectură contemporană și în alte publicații de arhitectură, respectiv la conferințe de specialitate.
Prezentă la Primăria Cluj-Napoca pentru conferința care a marcat finalul proiectului cu finanțare din fonduri europene pentru Parcul Feroviarilor, Csilla Hegedüs, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV), a arătat că Parcul Feroviarilor din Cluj reprezintă un exemplu de bune practici pentru utilizarea fondurilor europene.
„Proiectul are deja o notorietate și este apreciat pentru că nu este o simplă amenajare de spațiu public, ci a fost gândit astfel încât să promoveze biodiversitatea, s-au implementat o serie de principii ecologice care țin de componenta verde-albastră și s-a urmărit o integrare cât mai sustenabilă între funcțiunile dorite de comunitate și ecosystem”, a apreciat arhitectul Vlad Sebastian Rusu din partea Biroului de Arhitectură Asiza, care a câștigat Concursul de soluții derulat pentru Parcul Feroviarilor de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.
Evenimentul s-a desfășurat în Sala de sticlă a Primăriei, unde au fost prezenți reprezentanții ADR-NV alături de specialiștii care au lucrat la implementarea proiectului, din mediul privat – precum biroul de arhitectură Asiza și reprezentanții constructorului, Nord Conforest SA, Baseli Drum Consult SRL – și din Primăria Cluj-Napoca.
Parcul Feroviarilor completează investițiile în dezvoltarea spațiilor verzi și crearea culoarului verde-albastru de-a lungul râului Someș: Parcul Armătura, malurile Someșului din zona cartierului Grigorescu și până în zona centrală, respectiv zona platoului Sălii Sporturilor.
„Parcul Feroviarilor este un proiect etalon pentru ceea ce înseamnă o zonă urbană verde modernă, funcțională, primitoare și pentru cum pot fi utilizate fonduri de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare sustenabilă.
Alături de proiectele pentru Parcul Armătura și Malurile Someșului realizate de Primăria Cluj-Napoca, Parcul Feroviarilor aduce râul Someș mai aproape de clujeni”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
În cadrul proiectului s-a acordat o atenție sporită modului în care comunitatea va folosi zona, astfel încât spațiul să poată fi utilizat nu doar pentru plimbări și joacă, ci și pentru sport sau pentru evenimente publice.
Foarte importantă în proiect a fost integrarea Someșului mic, astfel încât vizitatorii parcului să aibă acces la cursul de apă.
Experții au urmărit să creeze o nouă relație, mai apropiată, între comunitate și râul care traversează orașul.
Specialiștii au pus mare accent pe biodiversitate: au fost create lacuri de retenție a apelor pluviale, au fost plantați peste 550 arbori cu balot, peste 32.
000 de arbuști și peste 5.
500 plante perene, pe lângă gazonul și sistemul de irigații automatizat care au fost instalate.
Vegetația a fost atent aleasă pentru a încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
Pe latura estică a parcului au fost prevăzute movile artificiale de pământ, acoperite cu gazon și arbori pentru asigurarea unei delimitări naturale de strada Parcul Feroviarilor.
În lungul acestor movile au fost realizate rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante pentru apele pluviale din zonă.
Un aspect interesant este soluția de iluminat care a fost aleasă având în vedere acest principiu de susținere a biodiversității.
Pe scurt, sistemul de iluminat din parc, LED, eficient energetic, are corpurile de iluminat instalate în așa fel încât să minimizeze poluarea luminoasă și să nu interfereze cu ciclurile naturale zi-noapte ale păsărilor și insectelor.
Pe lângă amenajarea zonei verzi, au fost reconfigurate aleile pietonale, au fost create alei cu lespezi de piatră, 5 accese suplimentare, 2 noi pasarele pietonale și velo peste Someșul mic, a fost instalat mobilier urban modern, rastele pentru biciclete, iar arealul a fost accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități.
Zonele de parcare au fost redimensionate pentru a prioritiza accesul pietonal și velo și s-au montat stații pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice.
Au fost construite pavilioane multifuncționale și un amfiteatru, unde pot fi organizate întâlniri comunitare și diverse evenimente, au fost instalate aparate de joacă, inclusiv o tiroliană pentru copii, aparate pentru sport în aer liber, mese de ping-pong și mese de șah.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro