The Guardian: Militarii ucraineni sunt din ce în ce mai puţini şi extenuaţi. Val de dezertări pe fondul epuizării şi am managementului defectuos

Spread the love

Andreea Soare Forţele ucrainene se confruntă cu extenuare intensă şi o mare lipsă de personal, scrie The Guardian, în urma unor conversaţii avute cu militarii ucraineni.

The Guardian: Militarii ucraineni sunt din ce în ce mai puţini şi extenuaţi.

Val de dezertări pe fondul epuizării şi am managementului defectuos Tot mai mulţi militari ucrainene pleacă de pe front fără autorizare, scrie publicaţia citată, subliniind că principalele motive sunt oboseala cronică şi ordinele nerealiste pe care le primesc de la comandanţii unităţilor.

După trei ani de război, Ucraina este în căutare disperată de militari, în special infanterişti.

Acest lucru uşurează munca armatei ruseşti, care înaintează acum în estul ţării.

Pe lângă lipsa personalului, există şi probleme structurale, pentru că au fost stabilite noi brigăzi, care însă nu sunt suficient antrenate.

Potrivit The Guardian, mulţi dintre cei care au dezertat fie se ascund, fie îşi trăiesc viaţa normal, lucrează şi aşteaptă să fie găsiţi pentru a fi din nou trimişi pe front sau la închisoare.

Militarii intervievaţi spun că în special forţele care au luptat în sudul Mikolaiv şi Herson au trecut prin lupte haotice, fără sprijin de artilerie şi trecând prin tensiuni cu cei de la comandă.

Unii dintre ei ar fi decis să dezerteze după ce au fost grav răniţi şi nu au reuşit să obţină un transfer.

Vezi mai multe articole din categoria externe În ianuarie, s-a descoperit că au existat mai multe dezertări în Ucraina, în special în toamna anului 2024.

În noiembrie 2024, Parlamentul Ucrainei a aprobat o lege care permite întoarcerea voluntară în armată pentru prima plecare neautorizată sau dezertare dintr-o unitate.

Astfel, celor care au dezertat în 2024 li s-a dat şansa de a se întoarce în armată până pe 1 ianuarie 2025, pentru a evita punerea sub acuzare.

Pe 9 ianuarie, însă, a fost extinsă această perioadă de „iertare” până pe 1 martie, semn că nu s-au întors atât de mulţi ucraineni pe cât se aşteptau autorităţile.

Lasă un răspuns