Deschisă pe 8 iunie la Drents Museum la Drents Museum din Assen (Olanda), expoziția internațională „Dacia! Regatul aurului și argintului” a reunit 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, inclusiv de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Potrivit managerului interimar al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, celelalte piese expuse la muzeul olandez au ajuns în țară.
„Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu.
Le așteptăm”, a declarat Târnoveanu, potrivit Agerpres.
roDirectorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a fost demis, marți, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, în urma în urma furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.
Hr.
, și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.
Hr.
, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate din Muzeul Drents din localitatea olandeză Assen, la sfârșitul săptămânii trecute.
Miercuri seară, poliția olandeză a anunțat pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents.
Parchetul General român a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Olanda.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro