The Times: Patru scenarii pentru încheierea războiului din Ucraina şi niciunul nu presupune întoarcerea la graniţele din 1991

Spread the love

Gabriel Negreanu Iniţierea discuţiilor de pace pentru Ucraina pare să fie din ce în ce mai aproape.

În timp ce toată lumea aşteaptă apelul telefonic dintre preşedintele Donald Trump şi Vladimir Putin, The Times prezintă patru scenarii pentru încheierea conflictului de lângă România.

The Times: Patru scenarii pentru încheierea războiului din Ucraina şi niciunul nu presupune întoarcerea la graniţele din 1991 Niciunul dintre acestea, însă, nu presupune revenirea Ucrainei la graniţele din 1991, asta pentru că, deşi au rezistat luptelor timp de aproape 3 ani, militarii ucraineni întâmpină multe dificultăţi acum.

Ruşii au capturat în 2024 mai mult teritoriu decât în 2023 şi mai mult de jumătate din teritoriul capturat de ucraineni în incursiunea surpriză din Kursk a fost cedat ruşilor.

Potrivit The Times, primul scenariu este şi cel mai negru pentru Ucraina, pentru că presupune înfrângerea Ucrainei, dacă SUA încetează sprijinul pentru Kiev şi Rusia refuză să negocieze şi continuă războiul.

  În acest context, Trump ar putea fi de acord cu acest rezultat catastrofic la războiului, care ar avea consecinţe globale pentru că ar duce la milioane de refugiaţi ucraineni care ar căuta sprijin în ţările europene şi NATO ar fi în pericol.

Scenariul al doilea este aproape la fel de rău ca primul pentru că presupune absenţa sprijinului SUA sau a unui acord mediat de SUA şi forţarea Ucrainei spre a accepta un acord dintr-o poziţie slabă, care ar duce la împărţirea teritoriilor ucrainene cu Rusia şi stabilirea unui guvern „colaboraţionist” la Kiev.

Vezi mai multe articole din categoria externe Abia al treilea scenariu presupune un acord de încetare a focului în care să se negocieze o pace durabilă, care, ulterior, să fie asigurată prin oferirea de garanţii de securitate şi economice Ucrainei.

Este şi aici esenţial sprijinul SUA şi al aliaţilor pentru ca un astfel de acord să nu ducă doar la o îngheţare a conflictului în care Rusia ar putea oricând să reînceapă războiul.

Ucraina are deja experienţa acordurilor de la Minsk, care nu au funcţionat.

Secretarul de Stat al SUA, Mark Rubio, a spus deja că nu se va ajunge la îngheţarea conflictului.

Ultimul scenariu am crede că s-ar încheia cu înfrângerea Rusiei, dar nu este aşa.

Acesta ar duce la întărirea poziţiei Ucrainei la negocieri, prin susţinerea sa militară, şi la un acord de pace durabil cu oferirea unor garanţii de securitate puternice.

Cu toate acestea, câştigurile teritoriale ale Rusiei ar rămâne tot la Rusia, adică Ucraina nu s-ar mai întoarce la graniţele sale din 1991 şi nu se ştie dacă ar mai primi o parte din teritoriul pierdut în 2022.

Moscova ar fi sancţionată dur de SUA, dacă nu ar participa la negocieri.

Acest ultim scenariu este şi unul care pare să înceapă să fie acceptat de ucraineni, asta arăta un sondaj din decembrie, în care 32% dintre respondenţi au transmis că ar accepta concesiuni teritoriale, dacă acestea ar duce la o încheiere definitivă a războiului.

Lasă un răspuns