Turcia vrea să devină principalul furnizor de gaze al UE, după ce acordul de tranzit de gaz dintre Rusia şi Ucraina a expirat

Spread the love

Turcia vrea să devină principalul furnizor de gaze al UE, după ce acordul de tranzit de gaz dintre Rusia şi Ucraina a expirat Ambasadorul Turciei la UE, Faruk Kaymakcı, a declarat, într-un interviu pentru POLITICO, faptul că relaţia cu UE în domeniul energiei va fi în centrul agendei sale.

Propunerea venită din partea Turciei are loc în contextul în care ţări membre ale UE precum Ungaria şi Slovacia caută alternative la gazul rusesc, după ce un acord de tranzit care le permitea să importe prin Ucraina a expirat la începutul anului.

„Avem Coridorul sudic de gaze”, a declarat Kaymakcı.

„Avem 18 miliarde de metri cubi de gaz, provenind în principal din Azerbaidjan – şi putem extinde cu uşurinţă acest lucru, conectându-l la gazul mediteranean.

Rolul nostru este acolo, potenţialul nostru este acolo”, a afirmat ambasadorul turc.

Vezi mai multe articole din categoria externe O serie de discuţii în legătură cu acest subiect au mai avut loc şi în trecut, însă au fost suspendate în anul 2019.

La momentul respectiv, liderii UE au declarat că nu vor avea loc întâlniri „deocamdată” din cauza unei dispute între Ankara şi Cipru, ţară membră, cu privire la drepturile de forare a gazelor în Marea Mediterană.

Potrivit unei declaraţii a Consiliului European, companiile turceşti căutau să extragă combustibili fosili „în apele teritoriale cipriote”.

În prezent, Turcia importă combustibil din Rusia prin conducta TurkStream pe sub Marea Neagră.

După ce acordul Kremlinului cu Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, legătura subacvatică este singura rută pe care Moscova o mai are la dispoziţie pentru a trimite provizii către Europa.

Lasă un răspuns