Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.
Hr.
și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.
Hr.
, au fost furate, sâmbătă, din cadrul expoziției de la sediul Muzeului Drents din Assen (Olanda).
Piesele din tezaurul României, dintre care patru artefacte au fost furate, făceau parte din expoziția prezentată la cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda.
„Spre deosebire de România unde sistemul este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici.
În cazul Muzeului Drents pot să vă spun câteva lucruri (.
.
.
).
Muzeul din Drents este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și în același timp este unul din cele mai moderne muzee din Olanda”, a declarat, duminică, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), în cadrul unei conferințe de presă oganizate în urma furtului pieselor de patrimoniu românesc.
Potrivit lui Târnoveanu, sistemul de securitate a fost verificat atât de asigurator, cât și de personal al MNIR.
„Sistemul de securitate a fost verificat la două paliere: pe de o parte de către asiguratorul care a plătit asigurarea și care a cerut, și de asemenea de colegi de-ai noștri care au verificat la fața locului sistemul.
Datele legate de securitate sunt parte a contractului de împrumut.
(.
.
.
) Înainte de a demara discuțiile propriu-zise, noi am solicitat un document internațional care se cheamă facility report, care conține toate datele tehnice ale clădirii, accese, dotări în ceea ce privește funcționarea și sistemul de securitate.
La datele pe care ni le-au trimis colegii olandezi, asiguratorul a mai solicitat, având în vedere valoarea excepțională a pieselor, întărirea sistemului de securitate prin adăugarea unor elemente care să blocheze accesul la ferestre, la ieșirea de urgență și alte spații care să nu fie direct în contact cu expoziția.
(.
.
.
) Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările ca să fie convins că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii”, a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Întreaga expoziție cu piese deosebit de valoroase din tezaurul dacic de la muzeul Drents din Olanda a fost asigurată cu peste 30 de milioane de euro de un asigurator olandez.
„În declarația pe care a făcut-o conducerea muzeului figura existența unui post de control, 24 din 24.
(.
.
.
) Tot în contract au fost introduse o serie de cerințe specifice ale noastre, de exemplu, vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite.
Piesele care au fost furate erau în vitrine speciale, cerute de Muzeul Național de Istorie.
(.
.
.
) Asigurarea generală se cifrează la peste 30 milioane de euro pentru toată expoziția”, a adăugat managerul Muzeului Național de Istorie a României.
Potrivit reprezentanților MNIR, celelalte piese nu au suferit niciun fel de daune.
Potrivit președintelui Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, Emanuel Viorel Petac, „în privința recuperării nu se poate da un termen”.
Artefactele furate pot fi redobândite „în două zile” sau „în câțiva ani”.
„În privința recuperării nu se poate da un termen.
Asta se întâmplă și astăzi, s-a întâmplat și acum 20 de ani când au fost faimoasele braconaje din Munții Orăștiei, inclusiv cu brățările de aur dacice, cu mii de monede de aur, argint și alte cele.
O parte s-au recuperat, o parte nu s-au recuperat, o parte sunt și astăzi căutate, alte parte o puteți vedea în expoziția Tezaur a Muzeului Național de Istorie, prin urmare eforturile sunt continue, se poate întâmpla peste două zile, se poate întâmpla peste câțiva ani.
Este o anchetă în derulare”, a explicat Emanuel Viorel Petac.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.