Hegseth câştigă la limită confirmarea pentru a deveni secretar al apărării în SUA

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Pete Hegseth a obţinut vineri, la limită, suficiente voturi pentru a deveni următorul secretar al apărării al SUA, o victorie majoră pentru preşedintele Donald Trump, după opoziţia acerbă a democraţilor şi chiar a unor republicani faţă de acest candidat controversat, scrie Reuters.

Sursa foto: X Hegseth a fost confirmat după un vot 50-50 în Senat, când vicepreşedintele JD Vance a venit în sală pentru a sparge egalitatea în calitate de preşedinte al Senatului, după ce trei republicani s-au alăturat tuturor democraţilor şi independenţilor care au votat împotrivă.

Hegseth, o fostă vedetă Fox News şi veteran decorat, promite să aducă schimbări majore la Pentagon.

Dar conducerea sa va fi supusă unei examinări intense, după o examinare de confirmare dureroasă care a ridicat întrebări serioase cu privire la calificările, temperamentul şi opiniile sale despre femeile în luptă.

„Nu am mai avut până acum un secretar al apărării ca Hegseth”, a declarat Jeremi Suri, profesor de istorie şi cercetător prezidenţial la Universitatea din Texas, Austin.

Vezi mai multe articole din categoria externe Hegseth este candidatul cu cele mai multe diviziuni în vot care a obţinut funcţia de conducere a armatei americane, un post care, în mod tradiţional, a revenit candidaţilor cu o vastă experienţă în conducerea unor organizaţii mari şi care se bucură de un larg sprijin bipartizan.

A fost doar a doua oară în istorie când un nominalizat pentru un cabinet a avut nevoie de un egal pentru a fi confirmat.

Prima a fost tot o nominalizată de Trump, Betsy DeVos, care a devenit secretar al educaţiei în 2017.

Cei trei senatori republicani care au votat împotriva lui Hegseth au fost senatorii Lisa Murkowski, Susan Collins şi Mitch McConnell, care a fost liderul partidului în cameră până luna aceasta.

McConnell a declarat că Hegseth nu a reuşit să demonstreze că are capacitatea de a gestiona eficient o organizaţie atât de mare şi complexă precum armata.

„Simpla dorinţă de a fi un „agent al schimbării” nu este suficientă pentru a ocupa aceste funcţii”, a spus McConnell.

Lasă un răspuns