Laura Buciu Laura Buciu Preşedintele american Donald Trump s-a deplasat vineri în vestul Carolinei de Nord şi în Los Angeles, zone afectate de dezastre, într-o călătorie care ar putea inflama tensiunile partizane cu privire la eforturile de redresare.
Trump, în vizită în zonele sinistrate Carolina de Nord şi Los Angeles Prima călătorie a lui Trump de la preluarea preşedinţiei, luni, ar putea reprezenta o ocazie de a-i asigura pe locuitori că guvernul federal îi va ajuta pe cei ale căror vieţi au fost bulversate de uragane, incendii de vegetaţie şi alte dezastre naturale.
Dar preşedintele republican a indicat că ar putea folosi călătoria pentru a alimenta nemulţumirile împotriva rivalilor democraţi.
El s-a plâns că predecesorul său democrat, Joe Biden, nu a făcut suficient pentru a ajuta vestul Carolinei de Nord să-şi revină după uraganul Helene, care a devastat regiunea în septembrie, o acuzaţie pe care administraţia Biden a respins-o ca fiind dezinformare.
Vezi mai multe articole din categoria externe „A fost un lucru oribil modul în care a fost lăsat să mocnească, iar noi îl vom repara.
Ar fi trebuit să fie făcut cu luni în urmă”, a spus Trump despre Carolina de Nord în discuţiile cu reporterii la plecarea de la Casa Albă.
El a criticat dur răspunsul oficialilor democraţi la incendiile de vegetaţie din Los Angeles care au provocat distrugeri pe scară largă în această lună.
Colegii săi republicani din Congres au ameninţat că vor reţine ajutorul pentru dezastre în regiune.
Într-un interviu acordat miercuri postului Fox News, Trump a ameninţat, de asemenea, cu reţinerea ajutorului şi a repetat o afirmaţie falsă potrivit căreia guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, şi alţi oficiali au refuzat să furnizeze apă din partea de nord a statului pentru combaterea incendiilor.
„Nu cred că ar trebui să dăm nimic Californiei până când nu lasă apa să curgă”, a spus el.
De asemenea, el a afirmat în mod fals că Newsom, un democrat, a acordat prioritate conservării peştilor pe cale de dispariţie în detrimentul siguranţei publice.
Newsom a declarat că nu există nicio legătură între peşti şi incendiu.
Guvernatorul a declarat joi reporterilor că intenţionează să fie prezent la aeroport pentru a-l întâmpina pe Trump.
„Abia aştept să fiu acolo pe pistă pentru a-i mulţumi preşedintelui şi a-i ura bun venit”, a declarat Newsom.
Trump va vizita Los Angeles în timp ce trei incendii masive ameninţă încă regiunea.
De la izbucnirea incendiilor la 7 ianuarie, acestea au ucis 28 de persoane şi au deteriorat sau distrus aproape 16.
000 de structuri, potrivit autorităţilor.
O mare parte din sudul Californiei rămâne sub avertizare de cod roşu de risc extrem de incendii din cauza vânturilor puternice şi uscate.
Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea atmosferei Pământului poate face uraganele, incendiile de vegetaţie şi alte dezastre naturale mai puternice.
De la preluarea mandatului, Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi a încercat să anuleze unele dintre iniţiativele lui Biden privind energia verde.
De asemenea, el a deschis mai multe terenuri publice pentru foraje petroliere şi gaziere.