Două filme româneşti, selectate în Festivalul de Film de la Göteborg

Spread the love

  La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: „Trei kilometri până la capătul lumii” (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a festivalului, și „Anul nou care n-a fost” (premieră în Scandinavia), regizat de Bogdan Mureșanu, în secțiunea Voyage, potrivit Agerpres.

ro Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, aflat în Competiția Internatională a festivalului, a fost și propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 la categoria Cel mai bun lungmetraj international.

Echipa filmului a fost invitată, în festivalul de la Goteborg, în perioada 29 -31 ianuarie, pentru a participa la discuții cu publicul și cu presa suedeză.

Pelicula va avea trei proiecții la cinematografele Capitol (29 ianuarie), Aftonstjarnan (30 ianuarie) și Biopalatset (31 ianuarie).

„Anul nou care n-a fost” va avea patru proiecții în cadrul festivalului, la cinematograful Biopalatset (26 ianuarie, 28 ianuarie, 1 februarie) și la cinematograful Bio Roy (27 ianuarie).

Regizorul filmului Bogdan Mureșanu va participa, în perioada 26-29 ianuarie, la discuțiile de după proiecțiile din festival, a precizat sursa citată.

Festivalul de Film de la Goteborg este principalul loc anual de întâlnire pentru industria cinematografică nordică.

Festivalul, fondat în 1979, este organizat anual timp de 11 zile, la final de ianuarie și început de februarie, ca un eveniment hibrid, cu proiecții de filme în cinematografe, cât și cu premiere care pot fi vizionate online, în cadrul Goteborg Film Festival Online.

 Evenimentele de la Goteborg atrag aproximativ 270.

000 de spectatori, atât în cinematografe, cât și online.

În jur de 250 de filme din 80 de țări sunt proiectate, în sălile de cinematograf din Goteborg, iar concomitent se desfășoară o serie de evenimente conexe atractive – întâlniri cu cineaștii, discuții, ateliere, colocvii și concerte.

Nordic Film Market prezintă filme și talente nordice, iar artiști consacrați sau tineri se află, în timpul festivalului, în centrul lumii cinematografice din Scandinavia.

Festivalul de la Goteborg reprezintă principala piață pentru filme și seriale din țările nordice, atrăgând anual peste 2.

200 de reprezentanți ai industriei de film din întreaga lume și jurnaliști din peste 50 de țări.

Lasă un răspuns