Mai mulți angajați ai Senatului României au declanșat, miercuri, un protest spontan, chiar în timp ce președintele acestei Camere anunța că vor fi aplicate restructurări de personal.
Protestele de la Senat au izbucnit după ce președintele camerei superioare, Ilie Bolojan, a anunțat o reducere a schemei cu peste 150 de posturi.
Angajații i-au transmis președintelui Senatului că vor acționa instituția în judecată, printr-o „acțiune de amploare comună”.
„E un protest spontan.
Noi suntem cei care asigurăm continuitatea.
Nu se poate să spuneți că vreți să schimbați mereu oamenii.
(.
.
.
) Dacă o vom lua de fiecare dată de la început, în 4 ani nu vom avea niciodată specialiști.
Este necesară o specializare continuă.
Am venit alături de colegii mei având în vedere ilegalitatea crasă care se comite de către actuala conducere efemeră a Senatului.
(.
.
.
) Nu s-a luat nimic în considerare din așa-zisele consultări.
Parlamentul României nu este o primărie, nu este un Consiliu Județean.
Parlamentul României face legi.
Dacă nu ar fi expertiza noastră, nu ar exista legi și nu ar putea funcționa un stat de drept.
Suntem foarte porniți să acționăm instituția în judecată, printr-o acțiune comună și de o amploare nemaivăzută până acum.
Nu e necesară reorganizarea pentru căî personalul existent asigură buna desfășurare a instituției”, a spus consilierul Cristina Tarteață de la Comisia de Transporturi.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de mașini a forului legislativ și a cotei de combustibil vor fi reduse cu 20%.
„Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie și în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în așa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operațiune să se finalizeze.
Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veți constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre”, a declarat Bolojan, la Senat.
El a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de mașini a Senatului și a cotei de combustibil cu 20%.
„Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru.
Până acum luni se lucra în plen, iar marți în comisii.
Vom lucra și miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în așa fel încât în urma acestui pachet de activități extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experților care vor veni la dezbateri și per total calitatea legilor și a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”, a adăugat Bolojan.
Președintele Senatului a arătat că în ceea ce privește regulamentul de funcționare senatorii își propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în așa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simț să fie sancționați.
El a mai spus că Parlamentul trebuie să-și întărească autoritatea de control parlamentar.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro