De la laborator la test clinic. Primul medicament creat de AI ajunge mai devreme la pacienți.

Spread the love

  Compania desprinsă din Google DeepMind anunță că poate reduce timpul necesar pentru descoperirea de medicamente noi, de la cinci ani la doar doi.

  Specialiștii își concentrează cercetările în domenii medicale critice și vizează dezvoltarea de tratamente pentru cancer, boli cardiovasculare și afecțiuni neurodegenerative, relatează Financial Times.

Promisiunea ambițioasă vine în contextul unor parteneriate majore cu giganții farmaceutici Eli Lilly și Novartis, în valoare totală de până la 3 miliarde de dolari.

Demis Hassabis, cofondatorul unității de inteligență artificială a Google și liderul Isomorphic Labs, afirmă că platforma folosește inteligența artificială pentru a prezice structurile biochimice și a recomanda compușii potriviți pentru crearea de medicamente noi.

În prezent, procesul complet de descoperire și dezvoltare a unui medicament durează până la zece ani și costă în medie 2,7 miliarde de dolari.

În cadrul acestor parteneriate, Eli Lilly va plăti 45 de milioane de dolari în avans, cu posibilitatea unor plăți suplimentare de până la 1,7 miliarde de dolari când proiectul atinge anumite obiective.

Similar, Novartis va oferi 37,5 milioane de dolari inițial, cu bonusuri de performanță de până la 1,2 miliarde de dolari.

Hassabis menționează că multe alte companii farmaceutice și-au exprimat interesul pentru colaborare, dar Isomorphic Labs preferă să se concentreze pe parteneriate care pot îmbunătăți tehnologia sa, în loc să dezvolte soluții personalizate pentru fiecare program în parte.

Tehnologia Isomorphic Labs se bazează pe descoperirile științifice ale AlphaFold, un software de inteligență artificială care poate prezice structura aproape tuturor proteinelor existente din secvența lor ADN.

Noile generații ale tehnologiei folosesc învățarea profundă pentru a anticipa interacțiunile dintre proteine și alte molecule, inclusiv ADN și ARN, precum și efectele secundare și eficacitatea noilor structuri chimice în organism.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns