Războiul din Ucraina, ziua 1063.
Trump susţine că Putin distruge Rusia pentru că nu pune capăt războiului / Rubio: Încetarea focului în Ucraina este o „prioritate absolută” pentru Trump Ambasadorii Uniunii Europene sunt aşteptaţi să prelungească sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru încă şase luni, iar Ungaria nu va bloca această decizie, relatează Ukrainska Pravda.
Rikard Jozwiak, redactor la RFE, a reamintit că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească sancţiunile economice împotriva Rusiei cu încă şase luni, până la 31 ianuarie, pentru a le menţine în vigoare.
„Se pare că ambasadorii Uniunii Europene de vineri vor putea prelungi cu şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei.
Ungaria a fost până acum reticentă [să voteze în favoarea – n.
r.
], dar noua administraţie americană pare să dorească continuarea sancţiunilor.
Termenul limită pentru prelungirea sancţiunilor UE este 31 ianuarie.
” Vezi mai multe articole din categoria externe Ruşii au atacat Ucraina cu 4 rachete balistice Iskander-M, 131 de drone Shahed şi UAV-uri momeală de diferite tipuri în noaptea de 20-21 ianuarie.
Niciuna dintre drone nu şi-a atins ţinta, anunţă Forţele Aeriene Ucrainene pe Telegram.
Rachetele au fost lansate din oblastul Voronej din Rusia, iar dronele au fost lansate din oraşele ruseşti Millerovo, Orel şi Primorsko-Akhtarsk.
Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care suspendă toate programele de ajutor extern timp de 90 de zile pentru a evalua alinierea acestora la obiectivele sale politice.
Documentul afirmă că „industria şi birocraţia ajutorului extern al Statelor Unite nu sunt aliniate la interesele americane şi, în multe cazuri, sunt antitetice faţă de valoarea americană”, potrivit AP.
De asemenea, se afirmă că programele care oferă ajutor altor ţări „destabilizează pacea mondială prin promovarea în ţările străine a unor idei care sunt direct inverse relaţiilor armonioase şi stabile interne şi între ţări”.
Preşedintele american Donald Trump va începe să lucreze la o încetare a focului în Ucraina „aproape imediat”, a declarat noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, notează The Kyiv Independent.
Întrebat despre un calendar pentru încetarea războiului, Rubio nu a oferit niciun termen specific, dar a spus că negocierea unei încetări a focului va fi o „prioritate absolută pentru preşedinte, aşa că va (începe) aproape imediat”.
În prima zi a celui de-al doilea mandat de preşedinte al SUA, Donald Trump a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este gata să încheie un acord şi a menţionat că Rusia se confruntă cu probleme majore care ar trebui să-l încurajeze pe liderul rus Vladimir Putin să negocieze.
Trump a răspuns întrebărilor jurnaliştilor despre războiul Rusiei în Ucraina.
Preşedintele american a spus că „Zelenski vrea să facă o înţelegere”.
El a sperat că şi Putin va fi pregătit pentru o înţelegere, deoarece „el distruge Rusia prin faptul că nu face o înţelegere”, notează Ukrainska Pravda.
Proiectul analitic DeepState a raportat în noaptea de 20-21 ianuarie avansarea trupelor ruse în mai multe aşezări din oblasturile Harkov şi Doneţk.
Potrivit sursei citate, ruşii continuă să cucerească teritorii în oblastul Doneţk.
Trupele ruse au obţinut unele succese în apropierea aşezărilor Velyka Novosilka, Uspenivka şi Slovianka.
În regiunea Luhansk, ruşii au avansat în apropierea aşezării Nadiia.
În regiunea Harkov, forţele ruse au avansat în Dvorichna.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că există o nevoie urgentă pentru o „pace justă şi durabilă” în Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, Erdogan a subliniat ca este nevoie de „o pace justă şi durabilă trebuie să fie obţinută în Ucraina cât mai curând posibil.
.
.
înainte ca consecinţele războiului din geografia noastră vecină să se adâncească şi mai mult”.
El a reafirmat angajamentul continuu al Turciei faţă de acest obiectiv şi a menţionat planurile sale de a discuta această chestiune cu preşedintele american Donald Trump, proaspăt învestit în funcţie.
Comisia Europeană elaborează o strategie pentru a elimina combustibilii fosili ruşi de pe piaţa energetică a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, livrările de gaze din Rusia către Europa persistă în ciuda eforturilor UE, iar Bruxelles-ul este hotărât să pună capăt acestei situaţii, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie şi locuinţe, notează The Kyiv Independent.
„Este ceva ce a fost anunţat ca fiind ceva ce Comisia pentru energie va prezenta în primele 100 de zile [ale mandatului său], aşa că mai avem câteva somnuri înainte de acest termen”, a spus ea, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.