Şapte nave ruseşti nu sunt lăsate în portul sirian Tartus de mai bine de o lună

Spread the love

Florin Jipa Deja de mai bine de o lună, navele ruseşti nu sunt lăsate să acosteze la dana portului Tartus din Siria, unde Rusia şi-a construit singura bază maritimă de la Mediterană.

Sursă foto: X/MT Anderson Această facilitate navală a fost prezentată de Putin ca o mare victorie strategică, fiind o ameninţare directă la flancul sudic al Alianţei Nord-Atlantice.

Conform unei fotografii prin satelit, vedem ce a mai rămas din flotila rusă care încă aşteaptă aprobarea pentru evacuarea echipamentului militar.

Este vorba de navele Amiralul Grigorovici, Amiralul Golovko,  Ivan Gren, Vyazma, Skobelev, Sparta şi Sparta II.

Imaginile obţinute de analistul MT Anderson arată că trei nave comerciale au oprit vizavi de secţiunea rusească a portului, sugerând semne de reînnoire a activităţii comerciale – dar digurile militare de pe partea rusă rămân lipsite de trafic.

Navele vor avea nevoie în cele din urmă de alimentare, aprovizionare şi piese de schimb.

Zvonuri neconfirmate despre defecţiuni au fost deja raportate, iar ultimul submarin cunoscut al flotilei a părăsit Marea Mediterană la începutul acestei luni.

Vezi mai multe articole din categoria externe O mare varietate de vehicule militare din operaţiunea rusă din Siria au fost retrase la baza de la Tartus în ultimele zile ale războiului, dar toate sunt încă stivuite în depozitele de la debarcader.

Estimările serviciilor de informaţii din surse deschise sugerează că, aşezată de la un capăt la altul, această colecţie de echipamente mobile s-ar întinde pe mai mult de un kilometru.

Mai multe dintre camioane par a fi componente ale sistemului S-400, un radar de apărare aeriană de înaltă calitate şi un sistem de lansare a rachetelor care costă aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a fi produs.

Căderea regimului Assad în Siria a dus la speculaţii cu privire la implicaţiile pentru Rusia şi, în special, la soarta pe termen lung a amprentei sale militare în ţară.

Baza navală rusă de la Tartus a fost un obiectiv deosebit datorită importanţei sale strategice în asigurarea accesului la Marea Mediterană.

Este un hub cheie pentru accesul la Libia şi Marea Roşie şi pentru furnizarea de sprijin logistic activităţii Rusiei – în special Africa Corps – în Sudan şi Africa de Vest.

În acest moment nu se cunosc cu exactitate intenţiile grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS) cu privire la prezenţa rusă la Tartus şi se speculează că Turcia ar avea un rol important în viitoarele decizii.

Unele rapoarte indică faptul că o retragere a prezenţei ruse din unele zone nu indică închiderea iminentă a portului Tartus sau a bazei aeriene Khmeimim, un alt atu strategic cheie pentru Rusia în Siria, arată o analiză RUSI.

Lasă un răspuns