Andreea Soare În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de încetare temporară a focului va ajunge la finalul celei de-a treia faze, care presupune reconstrucţia Fâşiei şi retragerea completă a trupelor israeliene.
Gruparea Hamas a făcut o demonstraţie de putere în momentul predării celor trei ostatice israeliene, duminică, iar luni a promis palestinienilor că Gaza se va reface sub aceeaşi îndrumare.
Tot mai multe voci din cercurile de experţi în securitate şi diplomaţie se tem că acordul de încetare a focului nu va dura foarte mult în Gaza, asta pentru că nici Benjamin Netanyahu, nici Hamas şi grupările jihadiste nu par să vrea acest lucru, scrie The Guardian.
De altfel, Amir Tibon, analist Haaretz, scrie şi el că „Netanyahu are două opţiuni de îngropare a acordului şi de găsire a unei scuze pentru reluarea luptelor.
Una este să suspende negocierile pentru faza a doua.
.
.
şi să piardă timp.
A făcut acelaşi lucru de mai multe ori cu echipa lui Biden, care a fost mult prea slabă pentru a admite realitatea sabotajului lui.
A doua opţiune este provocarea unor violenţe în Cisiordania.
Deja există tensiuni acolo”.
Totodată, acesta spune că Netanyahu ar putea şi să susţină că Hamas nu îşi respectă partea de înţelegere, aşa cum a făcut-o deja, în timpul weekendului.
Nici Hamas nu pare să vrea continuarea acestui acord, iar acest lucru s-a văzut în demonstraţia de „forţă” de duminică, care a avut intenţia – prin prezentarea luptătorilor, ascunşi în spatele cagulelor, la predarea ostatecelor – să arate că gruparea a supravieţuit şi că încă nu există un succesor în Gaza.
Luni, a transmis că Gaza se va reface sub aceeaşi conducere, adică a Hamas.
Vezi mai multe articole din categoria externe În acest context, astfel, se pune problema: ce se va întâmpla cu Gaza după cea de-a treia fază a acordului? Ministrul italian de externe deja a transmis că este pregătit să trimite trupe italieneşti în Gaza, într-o misiune internaţională – condusă de arabi – de menţinere a păcii.
Există şi discuţii despre o administraţie interimară sprijinită de Egipt şi Qatar, compusă din tehnocraţi, mai exact Autoritatea Palestiniană, care să preia conducerea în Gaza.
Însă acum, nimeni nu poate prelua puterea, iar Hamas umple vacuumul creat.
De aceea, securitatea din Gaza ar putea să devină o problemă esenţială, întrucât zeci de mii de palestinieni încearcă, acum, să se întoarcă la casele lor pentru a-şi relua viaţa.
Hamas va încerca să controleze totul, chiar şi ajutoarele trimise de ONU şi de alte agenţii, aşa cum controlează şi eliberarea ostaticilor israelieni.
Pe acest fond, gruparea din Gaza ar putea să înceapă şi să îşi refacă capabilităţile militare, având în vedere că obiectivul de distrugere a Israelului a rămas neschimbat.
Imaginea luptătorilor Hamas pe străzile din Gaza, în ziua de duminică, este un semnal de alarmă pentru Israel şi restul lumii că gruparea încă este la conducerea Fâşiei.