20 ianuarie, cea mai depresivă zi din an. Campania Blue Monday de la Cluj: 109 psihologi vor oferi ședințe gratuite de terapie pentru oamenii care suferă de depresie.

Spread the love

  „Blue Monday” sau „Lunea cea tristă” este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie, considerată ca fiind cea mai deprimanta zi a anului.

 Conceptul Blue Monday a apărut prima dată în 2005 într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel, în cadrul unei acţiuni de PR.

O formulă a psihologului Cliff Arnall indica a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai sumbră din an.

Formula lui Arnall ia în considerare mai mulţi factori, inclusiv vremea din această perioadă a anului, nivelul probabil de îndatorare al oamenilor, perioada de după Crăciun şi rezoluţiile de Anul Nou, nivelul general de motivaţie mai scăzut şi nevoia de a acţiona, potrivit portalului media National Today.

Această teorie a lansat numeroase dezbateri care continuă şi în prezent.

Ea poate avea sens în teorie, dar, în realitate, unii experţi o consideră pseudoştiinţă.

Ştiinţa din spatele formulei este frecvent pusă la îndoială şi foarte atent analizată pentru că ar putea banaliza depresia.

Asociația Daisler lansează în perioada 20-31 ianuarie 2025 ediția cu numărul 8 a campaniei Blue Monday, dedicată sănătății mintale.

Câteva sute de psihologi din toată țara oferă ședințe de terapie gratuită tuturor celor care se înscriu pe platformă.

Tema ediției din acest an este „Stabil într-o lume instabilă”, inspirată de evenimentele petrecute recent pe scena națională și internațională, evenimente care ajung să ne ghideze comportamentul și interacțiunile chiar și pe plan personal.

 Anxietate, depresie, izolare, teama de viitor, șovăiala (incapacitatea de a lua o decizie) sunt doar câteva dintre urmările unui an 2024 relativ zbuciumat.

Lăsate neadresate, aceste urmări ajung să ne ghideze procesele de luare a deciziilor, de înțelegere a contextului real sau de relaționare.

 Interacțiunile dintre psihologi și beneficiari vor avea loc față în față în orașele în care există cabinete de specialitate care fac parte din program (Cluj-Napoca, București, Iași, Brașov, Suceava etc.

), telefonic sau online în celelalte situații.

 Această idee a pornit de la fondatorul Lights On și al Asociației Daisler, Andi Daiszler, coordonată de psihologii Denisa Niță, Petrina Cîmpeanu și Cristina Lațcu.

Potrivit psihologului Denisa Niță, până duminică, 19 ianuarie, la ora 10:00, „Avem 315 beneficiari în momentul de față, la ora 10:00 (ora la care s-a făcut actualizarea programului – n.

red.

) și 109 psihologi”, a declarat pentru monitorulcj.

ro Denisa Niță.

Potrivit psihologului, beneficiarii se pot înscrie non-stop pe platformă, dar trebuie să se încadreze în perioada campaniei, 31 ianuarie fiind ultima zi.

Pe lângă cele câteva sute de ședințe de terapie oferite gratuit, se va organiza și curioșii din Cluj-Napoca și București au ocazia de a participa la mai multe meet-up-uri în compania unor specialiști care abordează diverse teme.

 „Mă aștept să fie cea mai bună ediție de până acum, cea mai mare, cea mai complexă și cu cel mai mare număr de beneficiari dar și de psihoterapeuți înscriși.

Deja vedem că lucrul acesta se întâmplă.

Pe lângă consultațiile oferite gratuit mă aștept ca și la meet-up-urile pe care le organizăm, numărul de înscriși să fie mare.

Avem pentru prima dată 4 întâlniri cu public la care așteptăm toți curioșii ca să discutăm diverse teme care au legătură cu terapia și cu sănătatea mintală.

Mă aștept ca lucrurile să decurgă bine și oamenii să fie tot mai interesați de sănătatea mintală”, a declarat pentru monitorulcj.

ro Andi Daiszler.

Astfel, pe 20 ianuarie, jurnalista Ruxandra Hurezean și psihologul Ionuț Milea discută cu Andi Daiszler la Cluj-Napoca despre impactul știrilor și social media asupra noastră, mai ales în contextul avalanșei de informații care, de cele mai multe ori, ne pot crea stări agitație sau disconfort.

Întâlnirea e facilitată de partenerii de la Optimal Office.

Pe 27 ianuarie tot la Cluj-Napoca, de data aceasta la Stables, psihologul Alexandru Lumperdean ne ajută să înțelegem Relația dintre minte și corp, iar pe 29 ianuarie la Cluj Hub psihologii Cătălina Petruș-Pop și Simion Echim vor conduce atelierul de dezvoltare personală „ACT Express.

Destinația – Valori personale”.

 Nu în ultimul rând, tot pe 29 ianuarie, de data aceasta la București, psihologul Victor Bohuș dă întâlnire curioșilor la Clinica Mind Garden la meet-up-ul cu tema „Când la psiholog, când la psihiatru?”Accesul la toate aceste meet-up-uri este condiționat de realizarea unei donații de minim 25 de lei, echivalentul a două cafele băute în oraș.

Toți banii strânși astfel de Asociația Daisler vor fi folosiți pentru achitarea orelor de terapie pentru persoane care nu-și permit acest lux și după ce campania Blue Monday ajunge la final, la fel ca anul trecut.

 În cazul atelierului de dezvoltare personală, donația minimă recomandată este de 30 de lei, fiind vorba de doar 10 locuri disponibile.

 Toate înscrierile se reBLUE Malizează folosind link-ul de AICI.

Blue Monday este un proiect lansat de Asociația Daisler în 2018 cu scopul de a normaliza și accesibiliza mersul la psiholog în România.

De atunci și până acum au fost oferite cu titlu gratuit câteva mii de ședințe de terapie tuturor celor care sunt curioși, poate nu-și permit sau nu știu unde să apeleze pentru a discuta cu un specialist.

 Toți psihologii înscriși pe platforma bluemonday.

ro sunt verificați de colectivul echipei și fac parte din Colegiul Psihologilor din România având drept de practică.

Le mulțumim pe această cale tuturor pentru încrederea acordată în această călătorie al cărui scop e o națiune mai încrezătoare în forțele proprii.

 Fondată în 2016 la Cluj-Napoca, Asociația Daisler este un ONG care a creat constant proiecte cu impact major în plan local, regional și național.

Pe lângă Blue Monday, Asociația Daisler organizează Strada Potaissa – Piața de flori altfel, festivalul internațional de light-art Lights On Romania și e responsabilă de creația celei mai cunoscute instalații de lumină din țară, MI-E DOR DE TINE.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns