În preajma amiezii, zeci de părinți așteaptă fie pe trotuarul îngust, fie pe strada la fel de neîncăpătoare din fața școlii „Lucian Blaga” de pe Aleea Băișoara, ieșirea elevilor de la ore.
În această perioadă a zilei, când se încheie orele pentru clasele pregătitoare, zona este destul de aglomerată: părinți și bunici așteaptă cuminți în stradă, printre mașinile care coboară pe Aleea Băișoara, sunetul clopoțelului.
„E o zonă sigură.
Se circulă încet, chiar apreciez faptul că șoferii circulă cu prudență în această zonă.
Deși, ca peste tot, mai sunt teribiliști”, spune unul dintre părinți.
Zona este bine semnalizată, cu marcaje rutiere corespunzătoare, limitatoare de viteză și treceri de pietoni.
În capătul străzii, în apropierea Secției 3 a Poliției Locale Grigorescu, „veghează” o mașină de poliție.
„Nu am văzut să se circule pe contrasens ori cu viteză prin această zonă”, spune un alt părinte.
Pe o distanță de câteva sute de metri, din capătul Aleii Băișoara, se află Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Transilvania College și „Blaga Mic”, școala generală ce aparține de aceeași instituție de învățământ.
„Trotuarele sunt înguste, dacă trece un copil pe carosabil și nu e atent, poate fi oricând accidentat de autoturismele care circulă cu viteză”, spune un bunic care și-a luat nepotul de la ore, uitându-se lung în urma unei mașini care coboară în viteză pe Aleea Băișoara.
În urma unui incident în care un copil a ieșit nesupravegheat pe poarta din spate a școlii, părinții nu mai au acces în curtea instituției de învățământ, fiind nevoiți să aștepte ieșirea copiilor de la ore pe trotuar sau în stradă.
Zona devine neîncăpătoare și la orele după-amiezii, atunci când se încheie orele de after-school sau cele de sport și dans.
În primăvara anului trecut, administrația locală a organizat o dezbatere publică cu privire la proiectul de reabilitare și modernizare a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente.
„Noi, dar și cei care au scris tema de concurs au observat câteva probleme.
Una dintre ele ar fi trotuarele foarte înguste, pe care sute de elevi, dar și părinți și bunici care trebuie să se înghesuie pe aceste trotuare.
O altă problemă ar fi vegetația neîntreținută, mașini parcate pe trotuare, din cauza cărora oamenii sunt nevoiți să se deplaseze pe stradă.
O direcție principală a fost siguranța.
Plecând de la nevoia de locuri de parcare, înțelegem că și mașinile trebuie lăsate undeva, punctul nostru de vedere a fost că primordială este siguranța pietonilor și a copiilor și nu vrem să avem situația în care în câțiva ani, un echipaj de intervenție nu poate ajunge la timp din cauză că avem un proiect greșit, sau că un pieton e lovit din cauză că ocolește mașinile parcate pe trotuare”, semnala arhitectul Mihai Racu, reprezentantul proiectantului – firma de arhitectură ArhiBox, în cadrul dezbaterii publice din aprilie 2024.
Contractul de proiectare, în valoare de 3,5 milioane de euro, pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente a fost semnat în mai 2023.
În zona liceului vor fi amenajate două piațete, în proximitatea intrărilor principale în clădiri, menite să ofere instituției o nouă identitate la nivel de cartier.
Prin modificările aduse, colțurile și intersecțiile devin locuri pentru șezut și activități, iar barierele fizice sunt eliminate, astfel încât circulația pietonală și velo să fie prioritizată în detrimentul traficului auto.
Astfel, străzile adiacente vor deveni spații comune de tip shared space.
De asemenea, un nou spațiu public va fi obținut prin relocarea parcării existente în subteran.
Totodată, proiectul urmărește crearea unor spații centrate pe elev și apropierea între spațiul școlii și elevi.
Se dorește amenajarea spațiilor în așa fel încât acestea să fie flexibile și adaptabile unor eventuale schimbări și adaptări de program al elevilor de diferite vârste.