Sondaj: Emoţii la nivel mondial. Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump

Spread the love

Sondaj: Emoţii la nivel mondial.

Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump Cetăţenii din ţările aliate tradiţionale ale SUA, precum Marea Britanie, Coreea de Sud şi statele membre ale UE, exprimă îndoieli mai mari cu privire la viitorul unei administraţii Trump, comparativ cu restul lumii, potrivit unui nou sondaj global citat de Euronews.

Sondajul a fost realizat pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe şi arată că aliaţii SUA din Europa sunt cei mai pesimişti cu privire la viitoarea ordine globală sub conducerea lui Donald Trump.

Totodată, şi Coreea de Sud are o părere pesimistă în legătură cu a doua administraţie Trump.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Ce avem noi [UE şi Coreea de Sud] în comun? Suntem amândoi aliaţi ai SUA care depindem de SUA pentru securitatea noastră”, a declarat pentru Euronews Timothy Garton Ash, istoric la Universitatea Oxford şi coautor al studiului.

  Principalul motiv al acestui pesimism este redat de imprevizibilitatea lui Trump în materie de politică externă, mai ales în legătură cu gradul de sprijinul pe care SUA l-ar acorda aliaţilor transatlantici în cazul unui conflict.

De asemenea, orice încercare a UE de a se uni în opoziţie directă faţă de Trump ar putea duce la diviziuni majore atât între statele membre, cât şi în interiorul acestora, mai ales dacă se ia în considerare recenta vizită a premierului italian Giorgia Meloni la Mar-a-Lago sau sprijinul vocal al premierului ungar Viktor Orbán pentru Trump.

  Optimism în rândul altor ţări Pe de altă parte, în ţări precum India, China şi Rusia, oamenii sunt mai optimişti cu privire la revenirea lui Trump la Casa Albă, considerând-o benefică pentru propriile ţări şi pentru pacea globală.

În acest caz, optimismul este redat de promisiunile făcute de Donald Trump în legătură cu încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a situaţiei din Orientul Mijlociu.

De asemenea, în timp ce SUA, China şi Arabia Saudită consideră că UE este capabilă să negocieze pe picior de egalitate cu alte puteri majore, însuşi europenii pun la îndoială faptul că UE poate negocia în condiţii egale cu celelalte mari puteri.

Lasă un răspuns