125 de parlamentari au semnat pentru inițierea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis. Fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu, printre semnatari.

Spread the love

  Potrivit Constituției, propunerea de suspendare a președintelui României poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor.

Astfel, pentru inițierea procedurii de suspendare este nevoie de 117 semnături.

 125 de parlamentari au semnat pentru declanșarea procedurii de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

 Partidul Oamenilor Tineri (POT), care îl susține pe Călin Georgescu, a anunțat, miercuri, că a strâns 125 de semnături din cele 117 necesare pentru inițierea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis.

 „Avem la acest moment 125 de semnături de la parlamentari pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.

Toți parlamentarii noștri au semnat inițiativa POT, alături de 91 de parlamentari AUR, 1 parlamentar USR și parlamentari de la SOS (partidul Dianei Șoșoacă).

Așteptăm și ceilalți parlamentari care susțin democrația în România să semneze alături de noi.

 Românii vor fapte, nu promisiuni politice”, a anunțat miercuri Partidul Oamenilor Tineri (POT) prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.

AUR, SOS și POT au împreună 162 de parlamentari, număr suficient pentru a iniția procedura de suspendare a lui Iohannis, însă insuficient pentru a și trece de votul Parlamentului, semnalează Hotnews.

roPrintre semnatarii demersului se regăsesc doi parlamentari SOS și un parlamentar USR.

Parlamentarul USR care a semnat pentru demersul POT-AUR-SOS este Emanuel Ungureanu, potrivit sursei citate.

 Pentru a obține o majoritate în Parlamentul României, necesară în acest caz pentru suspendarea președintelui, este nevoie de 234 de voturi.

Potrivit Articolul 95 din Constituția României, președintele României poate fi suspendat în următoarele situații: În cazul săvârşirii unor fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

 Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

 Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

În urma deciziei CCR din decembrie 2024, prin care alegerile prezidențiale au fost anulate, Klaus Iohannis anunța că își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.

Iohannis este primul președinte din istoria postdecembristă a României care rămâne în funcție după finalul mandatului, care a expirat sâmbătă, 21 decembrie 2024.

 „CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale.

Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea, și noi toți ne conformăm”, a susținut Klaus Iohannis în declarația de presă din 6 decembrie, ca urmare a anulării de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale.

„Ce fac eu? În Constituţia României citim la articolul 83 alineatul 2: Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea mantatului preşedintelui nou ales.

Concluzie: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou preşedinte al României.

 Când noul preşedinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici.

Şi nu, nu voi fi prim-ministrul României, nu doresc să fiu prim-ministru, nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârşit.

Mă voi implica, ca şi până acum, pentru România, pentru români”, anunța Klaus Iohannis.

 Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 mai, primul tur și 18 mai 2025 pentru turul doi, potrivit variantei de calendar aprobate de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

 

Lasă un răspuns