Se împlinesc cinci ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China. Aproape șapte milioane de morți în timpul perioadei pandemice.

Spread the love

  Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 și raportat la 11 ianuarie.

Data de 11 ianuarie 2020 a devenit și data de referință în graficele publicate de Organizața Mondială a Sănătății (OMS).

La 31 decembrie 2019, China a alertat OMS cu privire la existența unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei.

La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susținere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizației: sediul central, sedii regionale și la nivel național, plasând organizația într-o poziție de urgență pentru a putea face față unei epidemii.

 La 4 ianuarie 2020, OMS a raportat pe social media, existența unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan, iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înștiințări despre epidemia declanșată.

La 10 ianuarie, OMS a publicat un pachet de îndrumări tehnice destinate tuturor țărilor cu privire la detectarea, testarea și gestionarea cazurilor posibile, având la bază informațiile deținute la acel moment despre virus.

La 12 ianuarie, China a publicat secvențierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) – boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit – SARS-CoV-2.

Acest nou virus și această boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan.

Publicarea datelor privind secvențierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte țări.

La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda.

La 14 ianuarie, epidemiologul american dr.

Maria Van Kerkhove a evidențiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei, și că există riscul unei epidemii la scară largă.

La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declarație care evidenția dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.

La 20 ianuarie, Coreea de Sud confirmase un prim caz de virus misterios din aceeași familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din orașul Wuhan, iar la 21 ianuarie, Centrele de control și prevenție a maladiilor (CDC) din SUA au anunțat că un bărbat de 30 de ani a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle, fiind diagnosticat cu noul coronavirus chinezesc, confirmându-se astfel primul caz înregistrat în SUA, după ce virusul atinsese deja China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan.

La 24 ianuarie, au fost raportate primele trei cazuri din Europa, detectate în Franța, iar la 15 februarie, a fost raportat primul deces din Europa, tot în Franța, fiind vorba de un turist chinez în vârstă de 80 de ani din provincia chineză Hubei, potrivit informațiilor transmise de Ministerul francez al Sănătății.

La 30 ianuarie, OMS a declarat urgență de sănătate publică la nivel internațional (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC), fiind a șasea oară când a luat această decizie de la intrarea în vigoare a Reglementărilor Internaționale de Sănătate, în 2005.

La 31 ianuarie, premierul italian, Giuseppe Conte, anunța primele două cazuri de coronavirus în Italia, la doi turiști chinezi care ajunseseră în țară cu câteva zile în urmă, iar la 21 februarie, oficialii italieni anunțau o agravare a epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, primul deces în această țară survenind în aceeași zi, la un italian în vârstă de 78 de ani, potrivit agențiilor de presă AFP și Reuters.

Potrivit unei relatări AFP din 26 februarie, după Italia, noul coronavirus s-a propagat în restul Europei, mai multe țări europene, printre care Austria, Elveția, Croația sau Grecia, confirmând primele cazuri de infectare.

 Tot la 26 februarie 2020, România a raportat primul caz de infectare, la un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie.

Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie 2020, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecțiuni preexistente foarte grave.

La 11 martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie.

Potrivit OMS, până în mai 2023, pandemia cauzase aproape 7 milioane de decese (6.

921.

614).

La 5 mai 2023, OMS declara încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică.

 

Lasă un răspuns