Un studiu realizat de InfoCons asupra pizzei din restaurantele din România a arătat informații îngrijorătoare despre ingredientele folosite în preparatele populare.
Studiul a fost realizat pe pe pizza capriciosa cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante, iar acesta a scos în evidență variații mari ale conținutului de aditivi alimentari, sare, zahăr și calorii.
Potrivit studiului, numărul de aditivi alimentari din pizza variază între 6 și 25.
Printre cei mai des întâlniți se numără amidon modificat (E1422) , dextroza , caragenan (E407a) , acid ascorbic (E300) , eritrobat de sodiu (E316) , monoglutamat de sodiu (E621) , citrati de sodiu (E331) și nitrit de sodiu (E250).
Cantitate de sare raportată la 100 de grame de pizza capriciosa variază între 0.
78 grame – 2.
7 grame, iar cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de pizza capriciosa variază între 0.
73 grame – 4.
78 grame.
Organizația Mondială a Sănătății recomandată 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr.
În cazul unei porții mari, de 1370 g, consumul de sare și zahăr poate ajunge la un nivel mult mai ridicat decât cel recomandat de OMS.
Gramajul porțiilor de pizza analizate variază de la 100 g la 1370 g, iar valoarea energetică oscilează între 171,88 kcal și 414,86 kcal/100 g.
O porție mare poate depăși astfel cu mult aportul caloric zilnic recomandat, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente.