Donald Trump ia în calcul o posibilă colaborare cu China, în viitor

Spread the love

Donald Trump şi oficialii chinezi şi-au exprimat deschidere pentru o colaborare bilaterală, în ciuda tensiunilor generate de pandemie şi politicile comerciale anterioare, scrie Reuters.

Donald Trump ia în calcul o posibilă colaborare cu China, în viitor Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat marţi că speră ca noua administraţie Trump să „facă alegerea corectă” şi să lucreze cu China „într-un mod reciproc avantajos” pentru a depăşi obstacolele existente.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui forum desfăşurat la Beijing.

Comentariul vine după ce Trump a vorbit despre relaţia sa cu preşedintele Xi Jinping, descriindu-l drept „un om extraordinar” şi un fost „prieten apropiat”, însă a recunoscut că pandemia de COVID-19 a tensionat această relaţie.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Am avut o relaţie foarte bună până la COVID.

A fost o punte prea îndepărtată pentru mine”, a spus Trump într-o conferinţă de presă susţinută la Mar-a-Lago, Florida.

Primul mandat al lui Trump a fost marcat de un război comercial cu China, soldat cu perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare şi efecte economice resimţite la nivel mondial.

Trump a promis să reia aceste politici, anunţând tarife suplimentare de 10% pentru produsele chinezeşti şi măsuri drastice împotriva fluxurilor de fentanil din China spre SUA.

În replică, Beijingul se pregăteşte să negocieze aspectele critice ale relaţiilor bilaterale, cum ar fi comerţul, investiţiile şi tehnologia.

Cu toate acestea, Wang Yi a avertizat că China se va opune „intervenţiilor brutale” ale SUA în afacerile sale interne, referindu-se în special la Taiwan.

Trump a nominalizat oficiali cunoscuţi pentru poziţiile lor dure faţă de China în noile roluri cheie.

Senatorul republican Marco Rubio, ales pentru funcţia de secretar de stat, este vizat de sancţiuni impuse de Beijing în 2020.

Pe fondul acestor provocări, Trump a reiterat că SUA şi China au capacitatea „de a rezolva toate problemele lumii” dacă vor colabora.

Rămâne însă de văzut cum se vor echilibra dorinţa de dialog şi poziţiile conflictuale în viitoarea administraţie.

Lasă un răspuns