Andreea Soare „A început deja Al Treilea Război Mondial?”.
Acesta este titlul care deschide o analiză a Wall Street Journal, care analizează conflictele care au loc, acum, în jurul lumii şi dinamica geopolitică dintre marile puteri, care par să indice că ne aflăm într-o stare fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece până în prezent.
Aceste aspecte care îi fac pe mulţi să creadă că ne aflăm într-un război sau în pragul unui conflict global vin pe fondul separării lumii în două tabere: Vestul şi Estul.
Potrivit WSJ, odată cu războiul Rusiei în Ucraina şi cele pe multiple fronturi din Orientul Mijlociu sau tensiunile din estul Asiei, conflictele despre care se credea, la un moment dat, că nu au legătură între ele s-au aliniat şi interconectat în ceea ce pare să semene a război global.
Vezi mai multe articole din categoria externe Chiar ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, spunea, în urmă cu puţin timp, că ne aflăm în „perioada confruntării globale” şi că „violenţele care au loc, în acest moment, în lume, arată un singur lucru: că nu mai avem conflicte separate unele de altele, care pot fi rezolvate individual.
Avem un singur efort comun de distrugere a ordinii internaţionale şi trebuie să facem tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru”, citează WSJ.
Acest lucru este şi rezultatul cooperării tot mai puternice dintre autocraţii.
După 2015, când Occidentul a impus sancţiuni Rusiei pentru invazia parţială a Ucrainei, iar Putin s-a convins de „slăbiciunea” democraţiilor occidentale, Rusia şi Iranul au început să ajute regimul lui Assad, în Siria, iar Rusia să devină tot mai dependentă de China, în special din punct de vedere tehnologic.
În 2022, odată cu invazia la scară largă, aceste relaţii s-au aprofundat, Moscova începând să folosească arme din Coreea de Nord şi din Iran.
Au început, atunci, şi schimburile de tehnologii militare sofisticate între membrii aşa-numitei „axe” a autocraţiilor, mai scrie Trofimov, autorul articolului din WSJ.
Wang Huiyao, preşedinte al think-tank-ului Centrul pentru China şi Globalizare, a declarat pentru WSJ că „Rivalităţile marilor puteri accelerează şi conduc lumea spre dezbinare.
Suntem, probabil, la un pas de cel de-Al Treilea Război Mondial.
Avem efectele secundare ale războiului Rusia-Ucraina, ale războiului din Gaza, iar acum Siria este o altă piesă a acestui domino.
Trebuie să ne asigurăm că nu mai avem şi alte piese de domino asemănătoare”.
Venirea lui Trump la Casa Albă, însă, aduce şi mai multă preocupare statelor europene mai ales, care cred că o posibilă înţelegere Putin-Trump ar duce la mai multă insecuritate în Europa şi că Washingtonul le va pune economia în pericol prin aplicarea de tarife mari.
„Unitatea autocraţiilor este poate mai puternică decât unitatea democraţiilor, în acest moment.
Există o luptă între autocraţii şi democraţii, iar autocraţiile câştigă”, crede şi generalul olandez Onno Eichlsheim.
Până şi Xi, preşedintele Chinei, a declarat în octombrie, în timpul unei vizite în Kazan, Rusia, că „lumea se confruntă cu transformări nemaivăzute în ultimii 100 de ani”.
Deja, scrie Trofimov, „unele norme care s-au aplicat de-a lungul Războiului Rece au fost deja încălcate: teritoriul unei puteri globale este lovit cu rachete furnizate de alta.
În ultimele luni, Ucraina a lovit în mod repetat instalaţiile militare din interiorul Rusiei cu rachete americane ATACMS, în încercarea de a respinge o invazie rusă care a folosit artilerie, drone şi rachete din Coreea de Nord şi Iran.
De asemenea, mai spune acesta, încă din 2022, Putin a recurs cu succes la şantajul nuclear pentru a intimida SUA şi aliaţii săi pentru a limita sprijinul pentru Ucraina.
În acelaşi timp, agenţii ruşi s-au implicat într-o campanie de violenţă cu expansiune rapidă în toată Europa, atacând industriile militare şi infrastructura de comunicaţii la o scară pe care guvernele occidentale o descriu drept fără precedent.
Totuşi, spune el, marile războaie se poartă prin proxy, nu direct, atât în Ucraina, cât şi în Orientul Mijlociu.
SUA nu sunt, însă, pregătite pentru ce urmează, mai crede Trofimov: pe măsură ce China îşi consolidează puterea militară, SUA sunt deja presate să continue să furnizeze arme partenerilor săi din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Comenzile pentru Taiwan sunt întârziate.
Deşi producţia militară a SUA a crescut după invazia Ucrainei din 2022, creşterea a rămas cu mult în urma folosirii rapide a muniţiei şi s-a concentrat pe anumite produse, cum ar fi obuzele de artilerie de 155 mm.
Şi Robert Greenway, director al Centrului Allison pentru Securitate Naţională şi fost oficial în Administraţia Trump, crede că SUA nu sunt pregătite, din punct de vedere industrial.