Acuzaţia se concentrează pe nerespectarea de către Marea Britanie a legislaţiei UE privind libera circulaţie a persoanelor, relatează Politico.
Regatul Unit a părăsit blocul comunitar la începutul anului 2020, dar în cadrul acordului privind Brexit a fost de acord să continue să permită cetăţenilor europeni şi familiilor acestora care locuiesc deja în Marea Britanie să rămână să locuiască acolo.
Tratatul a acordat britanicilor aceleaşi drepturi de a locui, studia şi munci în UE.
Vezi mai multe articole din categoria externe UE dă în judecată Regatul Unit la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).
Deşi Marea Britanie a încetat să mai fie legată de legislaţia UE după Brexit, anumite aspecte cuprinse în acordul său de retragere intră sub jurisdicţia Curţii Europene, spre marea supărare a politicienilor britanici.
Într-un comunicat, Comisia Europeană a criticat „deficienţele” Marii Britanii în punerea în aplicare a termenilor tratatului, „care continuă să afecteze cetăţenii UE”.
„După ce a evaluat cu atenţie răspunsurile Regatului Unit, Comisia susţine că mai multe elemente ale plângerilor rămân nerezolvate, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor şi drepturile membrilor familiei extinse”.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că acele cazuri se referă la „probleme din perioada în care Regatul Unit era un stat membru al UE şi în timpul perioadei de tranziţie”, care a avut loc în 2020, înainte de semnarea unui acord comercial între cele două părţi.