Prețurile RCA ar putea crește cu până la 10% în 2025. Măsura plafonării tarifelor de pe piața asigurărilor expiră la finalul lunii decembrie. Transportatori: „Prețul polițelor RCA s-a dublat într-un an”.

Spread the love

  La finalul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a prelungit măsura plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024.

 Cu două săptămâni înaintea termenului de expirare a plafonării tarifelor RCA, mulţi dintre şoferi se aşteaptă ca preţurile poliţelor să crească.

Mai mult, deși tarifele RCA au rămas plafonate, fiind indexate doar cu rata inflației, potrivit transportatorilor, de la începutul anului valoarea poliţelor RCA s-a dublat.

Eliminarea plafonării tarifelor RCA ar putea duce la o scumpire de aproximativ 10% din noul an.

 „În mod normal, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a încerca să preîntâmpine o scumpire masivă.

Nu se întâmplă acest lucru, iar din această perspectivă, șoferii ar trebui să își pună niște bani deoparte.

Această eliminare a plafonării va duce la o scumpire cu cel puțin 10% a tarifelor RCA începând cu 1 ianuarie”, potrivit analistului economic Adrian Negrescu, citat de TVRInfo.

 În prezent, polițele RCA sunt plafonate la nivelul din septembrie 2023.

Acestea au putut fi majorate în cursul anului cu cel mult 6,8%, în funcție de rata inflației.

Cu toate acestea, în realitate, prețurile polițelor RCA au crescut cu până la 30% și pe perioada plafonării.

Spre exemplu, un șofer de peste 50 de ani care plătea anul trecut 650 lei pentru cea mai ieftină poliță, pentru o mașină cu 8 ani vechime, acum plătește peste 800 lei.

Valoarea polițelor RCA a cunoscut o creștere substanțială și a ajuns să se dubleze față de începutul anului, potrivit unei informări publicate de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Reprezentanții transportatorilor solicită schimbări radicale la nivelul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„În acest an, în timp ce atenţia publică era concentrată asupra campaniei electorale, companiile de asigurări au dublat preţurile poliţelor RCA, profitând de o presupusă plafonare ineficientă impusă de Guvernul României, iar ASF nu a făcut nimic pentru a opri aceste acţiuni abuzive ale companiilor de asigurări”, semnalează, luni, reprezentanții transportatorilor.

 Evoluția tarifelor RCA, în ciuda măsurii de plafonarePotrivit „studiului de caz” oferit de reprezentanții transportatorilor, tarifele RCA pentru un autoturism cu același proprietar și istoric de daune (clasa B8) a crescut substanțial în ultimii cinci ani.

Pentru un autoturism care, în perioada 2021-2025 a avut acelaşi proprietar, cu acelaşi domiciliu şi acelaşi istoric de daune (clasă de bonus maximă – B8), prețul poliței RCA a fost majorat semnificativ:- 2021: RCA 12 luni – 358 lei- 2022: RCA 12 luni – 727 lei- 2023: RCA 12 luni – 630 lei- 2024: RCA 12 luni – 673 lei- 2025: RCA 12 luni – 1.

240 lei„Această creştere alarmantă de aproape 300% în cinci ani – cu o dublare doar în ultimul an – s-a produs fără o justificare economică validă, în absenţa unor daune sau schimbări în profilul asigurătului”, arată Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Reprezentanții transportatorilor solicită Guvernului schimbări la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Guvernul nu poate închide ochii la nesfârşit în faţa complicităţii ASF la abuzurile asigurătorilor”, arată sursa citată.

 În primăvara acestui an, atunci când Guvernul aproba măsura continuării plafonării prețurilor polițelor de asigurări RCA, transportatorii avertizau că la expirarea acestei măsuri „tarifele se vor dubla”.

 „Deşi s-a văzut că preţurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze preţurile, la finalul perioadei de aşa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creşteri de tarif”, potrivit avertismentului lansat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) în martie 2024.

Continuarea aplicării măsurii de plafonare a reprezentat o greșeală ale cărei costuri sunt suportate de români, avertizau în primăvara acestui an reprezentanții transportatorilor.

COTAR solicită reorganizarea ASF și iniţierea unor anchete ale autorităţilor (inclusiv D.

N.

A) privind majorările abuzive ale preţurilor RCA.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns