Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor

Spread the love

Supravieţuitorii atacului chimic din Douma, Siria, din 2018, cer redeschiderea investigaţiilor internaţionale pentru a dezvălui adevărul despre evenimentele care au dus la moartea a zeci de persoane, majoritatea femei şi copii.

Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor Tawfiq Diam, un locuitor din Douma, şi-a pierdut soţia şi cei patru copii – Joudy, Mohammed, Ali şi Qamar – în atacul din 7 aprilie 2018.

„Am auzit o explozie, iar oamenii strigau pe stradă ‘chimicale, chimicale’.

Mi-am văzut copiii sufocându-se, cu spumă galbenă ieşindu-le din gură.

Nu puteau respira”, povesteşte Tawfiq, într-un reportaj realizat de BBC.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat în 2019 că un elicopter al forţelor aeriene siriene a lansat doi cilindri cu clor concentrat asupra unor clădiri rezidenţiale din Douma.

Potrivit OPCW, cel puţin 43 de persoane au fost ucise, însă localnicii susţin că bilanţul real este mult mai mare.

Vezi mai multe articole din categoria externe Khalid Naseer, care şi-a pierdut soţia însărcinată, doi copii mici şi viitorul copil, susţine că mărturiile colectate în timpul investigaţiilor OPCW nu au fost corecte.

Această afirmaţie este susţinută şi de Abdul Rahman Hijazi, un martor care a fost forţat să prezinte versiunea regimului.

„M-au ameninţat că îmi vor face rău familiei dacă nu declar că moartea victimelor a fost cauzată de praf, nu de chimicale,” a spus Abdul Rahman.

Locuitorii Doumei, precum Khalid şi Tawfiq, cer deshumarea mormintelor comune pentru a oferi familiilor lor o înmormântare demnă.

„Obişnuiam să trec pe lângă acest loc şi să mă gândesc la familia mea.

Era prea periculos să vin aici,” spune Tawfiq, arătând spre un morman de pământ unde crede că se află rămăşiţele rudelor sale.

„Nu pot dormi noaptea.

Vrem adevărul, vrem justiţie pentru toţi părinţii care şi-au pierdut copiii,” adaugă Abdul Rahman.

Atacul din Douma nu a fost un incident izolat.

Între 2013 şi 2018, Human Rights Watch a documentat cel puţin 85 de atacuri chimice în Siria, majoritatea atribuite guvernului condus de Bashar al-Assad.

În 2013, rachete cu sarin au ucis sute de oameni în suburbii din Ghouta.

Regimul lui Assad neagă folosirea armelor chimice, iar aliatul său, Rusia, susţine că atacul din Douma a fost „înscenat”.

Cu toate acestea, dovezile colectate de OPCW şi relatările supravieţuitorilor conturează o imagine clară a atrocităţilor comise.

Locuitorii Doumei cer o nouă anchetă internaţională care să dezvăluie adevărul şi să facă dreptate victimelor.

Lasă un răspuns