Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atrage atenția că rata de mortalitate a acestei boli este de 7,6% – de șapte ori mai mare decât cea a COVID-19 și aproape la fel de letală ca SARS-ul din 2002-2004.
Din cele 406 cazuri confirmate până acum, peste 64% sunt copii sub 14 ani, iar mai mult de jumătate sunt copii sub 5 ani.
Toate cazurile au fost înregistrate în provincia Kwango din Republica Democratică Congo, unde primul pacient a fost identificat pe 24 octombrie.
„Majoritatea deceselor s-au înregistrat la copii; jumătate din totalul deceselor au avut loc la copii sub vârsta de cinci ani.
Gravitatea acestei boli este dificil de evaluat în acest moment.
Raportul OMS notează că majoritatea pacienților prezentau și semne de malnutriție extremă.
În plus, malaria este frecventă în această regiune.
Acești factori și alți factori ar putea exacerba severitatea acestei boli, ducând la manifestări clinice mai severe și o rată crescută a mortalității.
Agentul cauzal al bolii X rămâne necunoscut pentru moment.
Manifestările clinice sunt în concordanță cu cele generate de un virus cu transmitere respiratorie .
Raportul OMS mai menționează că unele cazuri par să fi avut loc în cadrul familial.
Răspândirea printre membrii apropiați ai familiei este, de asemenea caracteristică pentru un virus transmis pe cale respiratorie.
Dar alte posibilități de transmitere sau chiar o etiologie netransmisibilă, nu pot fi excluse în acest moment”, scrie pe rețelele sociale Emilian Popovici.
Și pneumologul Beatrice Mahler avertizase că boala se transmite prin aer, iar primele simptome sunt asemănătoare gripei febră, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație iar, în fazele avansate, apare anemia severă, care necesită transfuzii.
Deși cauza bolii rămâne necunoscută, OMS estimează că riscul este ridicat pentru regiunea Kwango, moderat pentru Congo și scăzut pentru restul Africii și al lumii.
Experții avertizează că numărul real al victimelor ar putea fi mai mare, deoarece multe decese au avut loc în afara spitalelor și sunt încă în curs de investigare.
Este important de menționat că severitatea bolii ar putea fi amplificată de condițiile locale, precum malnutriția extremă și prezența malariei în regiune.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro