„Masacrul de la München” ajunge pe marele ecran: o poveste despre sport, tragedie şi rolul media

Spread the love

Sursa foto: X Filmul este analizat prin ochii echipei ABC Sports care a transmis în timp real criza ce a şocat lumea sportului.

Premiera în Statele Unite este programată pentru vineri, după ce filmul a fost lansat anterior în Germania şi a fost aclamat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

Filmul „September 5” este deja considerat un candidat puternic la Oscar datorită regiei lui Fehlbaum şi interpretării impresionante oferite de Peter Sarsgaard, care îl întruchipează pe legendarul producător Roone Arledge.

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media Acţiunea are loc în timpul celui de-al doilea eveniment olimpic găzduit de Germania, Jocurile de la München, în contextul unei naţiuni care încerca să-şi refacă imaginea după al Doilea Război Mondial.

Tragedia a izbucnit în zorii zilei de 5 septembrie, când terorişti palestinieni din gruparea Black September au pătruns în Satul Olimpic, ucigând doi membri ai echipei Israelului şi luând alţi nouă ostatici.

Criza s-a încheiat dramatic, după 15 ore de negocieri şi o tentativă eşuată de salvare, care a dus la moartea a 11 sportivi israelieni, a unui poliţist german şi a cinci dintre atacatori.

Filmul reconstituie cu acurateţe istorică evenimentele, dar explorează şi dilemele morale ale celor care au relatat în direct această tragedie – primul atac terorist transmis la televizor.

Povestea îl urmăreşte pe Geoff (interpretat de John Magaro), un producător american ambiţios care, alături de echipa sa, trebuie să treacă rapid de la comentariile sportive la relatarea crizei ostaticilor.

Pe parcurs, Geoff, mentorul său Marvin Bader (Ben Chaplin) şi traducătoarea germană Marianne (Leonie Benesch) navighează prin presiuni imense, zvonuri şi dileme etice, încercând să-şi păstreze umanitatea în faţa unei tragedii fără precedent.

În cuvintele regizorului Tim Fehlbaum, filmul este o reflecţie asupra modului în care consumăm media în momente de criză: „A fost o zi istorică pentru presă.

Am vrut să privim înapoi la prima dată când o astfel de criză s-a desfăşurat live la televizor şi să ne gândim la cum ne raportăm astăzi la ştiri”.

Cu o distribuţie care îi include pe Ben Chaplin, Leonie Benesch, Zinedine Soualem şi Benjamin Walker, filmul combină dramatismul cu o explorare profundă a impactului emoţional asupra celor implicaţi.

Una dintre cele mai memorabile secvenţe este momentul în care comentatorul Jim McKay anunţă solemn: „Au confirmat.

Cei 11 ostatici israelieni sunt toţi morţi.

Doi au fost ucişi în camerele lor, ceilalţi nouă au murit la aeroport.

Toţi s-au dus.

” „September 5” este mai mult decât un film – este o invitaţie la reflecţie asupra rolului media şi o aducere aminte a unei zile care a schimbat istoria sportului şi a televiziunii.

O poveste puternică, menită să lase o amprentă profundă în cinema şi în memoria colectivă.

Lasă un răspuns