Laura Buciu Laura Buciu Războiul din Ucraina, ziua 1021.
Zelenski: Ucraina nu-şi va sacrifica tinerii pentru arme / Liderul opoziţiei germane promite sprijin pentru întregul arsenal al Ucrainei / Zelenski caută o soluţie diplomatică la războiul din Rusia şi propune un plan pentru trupele străine Un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Zlatopil, din regiunea Harkov, pe 10 decembrie, a rănit cel puţin 10 persoane, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.
Soldaţii ruşi ar sabota propriile bărci şi echipamente pentru a evita operaţiunile pe insulele râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat grupul de rezistenţă ucrainean Atesh pe 10 decembrie.
Vezi mai multe articole din categoria externe Un sondaj realizat de New Europe Center arată că peste 44% dintre ucraineni declară că au încredere în preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ceea ce este semnificativ mai mult decât în toate ţările europene, scrie Ukrainska Pravda.
Acest nivel ridicat de sprijin se datorează probabil aşteptării unei politici mai decisive faţă de Ucraina din partea noii administraţii americane sau anumitor speranţe legate de promisiunile lui Trump de „pace rapidă”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe X: „Şi acesta este adevărul – doar o abordare hotărâtă poate pune capăt acestui război într-un mod echitabil şi poate asigura o pace durabilă.
” Regatul Unit a impus îngheţarea activelor pentru cinci persoane implicate în comerţul ilegal cu aur, inclusiv CEO-ul Paloma Precious, o companie care a achiziţionat aur rusesc în valoare de peste 300 de milioane de dolari.
Sancţiunile au scopul de a perturba reţelele financiare care sprijină eforturile de război ale Rusiei.
Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat, pe 9 decembrie, aprobarea sistemului robotic Droid TW pentru operaţiuni de luptă.
Decizia a fost luată în urma performanţei remarcabile a sistemului în cadrul unor teste riguroase în condiţii de luptă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că salvarea vieţilor este prioritară, afirmând: „Prioritatea ar trebui să fie furnizarea de rachete şi reducerea potenţialului militar al Rusiei, nu scăderea vârstei de recrutare în Ucraina.
Obiectivul nostru este să salvăm cât mai multe vieţi, nu să păstrăm armele în depozite.
” În cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Friedrich Merz, principalul candidat la funcţia de cancelar al Germaniei, a criticat reticenţa actualului guvern german de a furniza arme cu rază lungă, precum rachetele de croazieră Taurus.
Merz a subliniat că Ucraina nu ar trebui să fie forţată să lupte „cu o mână legată la spate.
” Remarcile făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, au fost cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a Kievului faţă de negocierile de război, în contextul în care Donald Trump se pregăteşte să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Preşedintele ales al SUA, care a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului, a cerut duminică o încetare imediată a focului şi negocieri pentru a pune capăt „nebuniei”, după ce s-a întâlnit cu Zelenski şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru discuţii la Paris.
„Ucraina doreşte ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva.
Fără îndoială, o rezoluţie diplomatică ar salva mai multe vieţi.
Noi o căutăm”, a declarat Zelenski reporterilor, luni, la Kiev.
Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat ulterior că Kievul pregăteşte o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”.
Scopul era de a dezvolta o poziţie comună care să se menţină puternică atât în negocieri, cât şi pe câmpul de luptă, a adăugat el.
Zelenski a declarat că a discutat despre o „îngheţare” a liniilor în război atunci când s-a întâlnit cu Macron şi Trump.
Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean după ce a lansat invazia din 2022 care a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Zelenski a declarat că le-a spus celor doi lideri că nu crede că Putin doreşte cu adevărat să pună capăt războiului şi că preşedintele rus trebuie să fie forţat să facă pace.
„Nu poţi exercita forţa decât dacă Ucraina este puternică.
O Ucraină puternică înainte de orice diplomaţie înseamnă o (Ucraină) puternică pe câmpul de luptă”, a spus el, sugerând că Kievul are nevoie de ajutor pentru a deveni mai puternic.
El a primit un impuls retoric din partea lui Merz, candidatul principal în cursa electorală pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, care a profitat de vizita sa pentru a compara politica actuală a Berlinului cu obligarea Ucrainei să lupte cu un braţ legat la spate.