Euroclear avertizează: confiscarea activelor ruseşti ar putea destabiliza economia europeană

Spread the love

Sorsa foto: X Casa de compensare belgiană Euroclear, care administrează activele îngheţate ale băncii centrale a Rusiei, a declarat că nu ar trebui să fie responsabilizată în cazul în care Uniunea Europeană decide să confişte aceste fonduri pentru a sprijini Ucraina.

Valerie Urbain, directorul general al companiei, a subliniat într-un interviu acordat Bloomberg că orice decizie de confiscare ar trebui să includă şi transferul tuturor pasivelor asociate.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Nu putem risca ca, în viitor, Rusia să solicite returnarea titlurilor, iar activele acestora să nu mai existe.

Dacă activele sunt confiscate, pasivele trebuie, de asemenea, să fie transferate”, a declarat Urbain.

UE a utilizat până acum profiturile generate de aceste active pentru a oferi ajutor Ucrainei, iar un plan al Grupului celor Şapte prevede un pachet de împrumuturi în valoare de 50 de miliarde EUR pentru susţinerea Kievului.

Îngrijorările privind continuitatea sprijinului internaţional pentru Ucraina, mai ales în contextul unei posibile administraţii Trump în SUA, readuc în discuţie exploatarea activelor ruseşti, din care 180 de miliarde de euro sunt gestionate de Euroclear.

Urbain a avertizat că folosirea acestor active ar putea destabiliza euro ca monedă de rezervă şi ar afecta încrederea în sistemul financiar european.

„Riscul de a crea un precedent ar putea genera îngrijorări nu doar în China, ci şi în alte bănci centrale”, a precizat aceasta.

Confiscarea completă a activelor suverane ruseşti rămâne controversată, fiind contrară principiilor dreptului internaţional.

Urbain a avertizat că o astfel de decizie ar putea stimula apariţia unui rival non-european pentru Euroclear, punând în pericol stabilitatea financiară pe termen lung.

„Dacă activele sunt confiscate, totul este în aer”, a concluzionat ea.

 

Lasă un răspuns