Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Dragă Alin, Aurora, Botond, Ciprian și Ciprian, Cristian, Istvan, Mircea, Oana, Ovidiu, Radu, Ramona, Răzvan și Remus”

Spread the love

  După 20 de ani.

.

.

.

2024 n-a fost un an ușor în România, s-a terminat foarte complicat, s-au întâmplat în câteva zile  lucruri de neimaginat în urma cu o lună.

Încă suntem în stare de șoc, bulversați, stresați, îngrijorați de viitorul copiilor și nepoților noștri.

Știam că inteligența artificială  schimbă lumea, dar nu ne așteptam să o schimbe într-un mod atât de ciudat.

  Dar răul de la sfârșitul anului nu este cel mai mare rău.

Avem un rău infiltrat de ani de zile despre care nu se vorbește, este un rău mai complicat, mai insidios, mai perfid, mai periculos.

De o mie de ori mai rău.

 Continuă să se închidă fabrici în România, suntem  ocoliți de marile capitaluri industriale și antreprenorii români care au unități de producție vor să vândă și să iasă din afaceri.

 Dezindustrializarea este cel mai mare rău.

Se fabrică din ce în ce mai puțin în Romania iar industriei noastre de prelucrare, indiferent de capital,  îi lipsește competitivitatea.

Crește importul de produse care beneficiază de subsidii pe energie la ele în țară, birocrația și corupția administrativă împiedică absorbția mai rapidă de fonduri și obținerea de aprobări pentru investiții, resursa umană specializată și calificată este inexistentă iar lanțurile de aprovizionare sunt lungi și costisitoare.

Mai presus de orice munca la negru din alte domenii și prețul energiei pun la grea încercare industria de prelucrare din țară.

 Dragii mei, toate marile proiecte naționale care au finanțări – digitalizarea, energia verde, școlile, spitalele, infrastructura – toate vor fi ridicate cu materiale din import, cu echipamente și tehnologie din import și, la fel de grav, cu ingineri și muncitori din import.

Toate marile proiecte ale Clujului care au finanțări – metroul, centura metropolitană, infrastructura feroviară, spitalul regional de urgență – toate vor fi ridicate cu materiale din import, cu tehnologie și echipamente din import și, la fel de grav, cu ingineri și muncitori din import.

 Fără industrie de prelucrare o economie nu are cum sa fie sustenabilă.

 Este sfârșit de an și aveți o mulțime de lucruri de făcut, nu vreau să vă încarc cu grijile unuia despre care toți râd când vorbește despre nevoia de reindustrializare sau despre „Cumpără Fabricat în România”.

Dar, după sărbători și intrarea în noul an 2025, poate găsiți un loc în agenda voastră pentru a reflecta la cele de mai sus.

 Multă baftă in 2025,DragoșOpinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Lasă un răspuns