Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţă extraordinară după intervenţia de sâmbătă seara a lui Călin Georgescu la Realitatea Plus.
În urma vizionării ediţiei de sâmbătă seara a emisiunii „Culisele statului paralel”, prezentată de Anca Alexandrescu, forul audiovizual a decis amendarea cu 100.
000 de lei pentru dezinformările lui Călin Georgescu, informează paginademedia.
roÎn cadrul emisiunii, Călin Georgescu a afirmat că Curtea Constituţională a dat o lovitură de stat şi a vorbit de un presupus război care ar fi pus la cale de administraţia Biden pentru a rămâne la conducerea SUA.
Pe post au apărut titluri precum „Georgescu: Administraţia Biden vrea implicarea României în Război”, „Simion: Asistăm la o lovitură de stat, Iohannis nesocoteşte Constituţia”.
Georgescu a fost lăsat să îşi propage teoria, ba a fost chiar încurajat de Anca Alexandrescu: „Chiar acum îmi vin mesaje care îmi confirmă această teorie”, a spus ea în emisiune.
„Efectul încălcării acestor articole prin prisma conţinutului analizat şi sancţionat, război, Curtea Constituţională care a dat lovitură de stat, şi întreaga poveste a intrării României în Război pentru că Statele Unite şi Trump şi aşa mai departe, acest scenariu invocat de un fost candidat este de natură a transmite publicului faptul că statul românu nu mai este condus.
Propunerea mea este ca în decizie să menționaţi foarte clar că acest cocurs al încălcării legislative poate să fie de natură a afecta autoritatea de stat.
(.
.
.
).
Din punctul nostru de vedere, încălcarea acestor articole este de natură a incita la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat”, potrivit vicepreședintelui CNA, Valentin Jucan, citat de paginademedia.
roIniţial, Valentin Jucan a propus amenda maximă de 200.
000 de lei, însă departamentul juridic al instituţiei a atras atenţia că atunci când este invocat art 64 din Codul Audiovizual, nu se poate propune o sancţiune mai mare de 100.
000 de lei.
Concret, articolul vorbeşte despre obligaţia moderatorului de „asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”, respectiv că „informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.