Bursa de Valori Bucureşti (BVB) consemna creşteri de peste 3% pe indicii principali după ce Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
În același timp, unii experți economici arată că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor și care vor putea fi urmărite la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni.
„Curtea Constituţională pune gaz pe focul incertitudinilor legate de situaţia din România.
Decizia de astăzi (vineri – n.
red.
) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni – şi în modul în care este percepută democraţia noastră.
Avem nevoie de oameni capabili să ia decizii, avem nevoie de un sistem constituţional funcţional, iar decizia CCR ridică mari semne de întrebare legate de imaginea României, semne care, din păcate, se vor traduce într-o downgradare a ratingului, a imaginii României din perspectivă economică.
Nu este exclus ca, în cazul în care această criză politică se va prelungi dincolo de 2024, agenţiile de rating să retrogradeze România la categoria «junk», nerecomandată investiţiilor, mai ales că tot acest iureş politic vine pe un fond economic extrem de dificil”, potrivit consultantului economic Adrian Negrescu, citate de Agerpres.
roRomânia are una dintre cele mai mari datorii din Europa raportat la PIB, cu cel mai mare deficit bugetar din istorie, 37 miliarde euro în 2024.
De asemenea, împrumutul public făcut de ţara noastră într-un singur an este de aproape 50 de miliarde de euro.
În opinia lui Negrescu, situaţia economică a României se ţine de un fir de aţă, iar „toate aceste decizii lipsite de predictibilitate, luate de politicieni, de autorităţile statului, vin să pună gaz pe focul temerilor investitorilor”.
„E un semnal negativ care se adună multiplelor semnale negative pe care investitorii le primesc din partea României, în ultima vreme.
Investitorii, indiferent de natura capitalului, străin, român, de alte naţionalităţi, vor stabilitate.
Stabilitatea este cea care generează apetitul investiţional, este cea care creează investiţii, care aduce bani în ţară, care creează locuri de muncă şi duce la prosperitate economică.
Această lipsă de stabilitate, din păcate, este unică la nivelul estului Europei, în condiţiile în care nicio ţară nu trece printr-o criză asemănătoare în momentul de faţă cu cea a României, fiind o criză multiplă: economică, socială şi politică.
Această situaţie este de natură să afecteze şi mai mult imaginea României”, potrivit sursei citate.
Bursa a reacţionat pozitiv la decizia Curţii Constituţionale a României de anulare a întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale, dar brokerii susţin că volatilitatea va continua să fie ridicată în perioada următoare.
„Reacţia iniţială după decizia CCR a fost una euforică, investitorii interpretând, probabil, că s-a eliminat scenariul cel mai pesimist.
Totuşi, faptul că se reacţionează atât de puternic la orice informaţie care apare arată cât de instabilă e situaţia şi cred că volatilitatea va continua să fie ridicată şi în următoarea perioadă”, potrivit brokerului Antonio Oroian, conform sursei citate.
Astfel, deși piaţa a reacţionat pozitiv după decizia CCR, până la finalizarea ciclului electoral, în perioada care va urma s-ar putea să mai asistăm la intervale cu volatilitate, potrivit specialiștilor.
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.
Hotărârea a fost luată cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi.
CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Astfel, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.