Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, din cauza „haosului” managerial care a urmat incursiunii Ucrainei, a relatat Verstka.
Putin l-a numit pe deputatul Dumei de Stat Alexander Khinshtein în funcţia de guvernator interimar al regiunii.
Potrivit Verstka, Kremlinul a început să caute înlocuitorul lui Smirnov la începutul lunii noiembrie, dar a finalizat numirea lui Khinshtein doar cu o zi înainte de anunţ.
Vezi mai multe articole din categoria externe Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea rusă Kursk la începutul lunii august.
Deşi forţele ruse au recucerit de atunci aproximativ jumătate din teritoriul capturat în timpul atacului iniţial, operaţiunea a provocat Rusiei pierderi semnificative.
În timpul mandatului lui Smirnov, problemele-cheie ar fi inclus nemulţumiri şi proteste în rândul locuitorilor strămutaţi din zonele ocupate de armata ucraineană şi ciocniri cu liderii municipali locali.
Verstka a citat afirmaţii conform cărora gestionarea de către Smirnov a structurilor defensive de-a lungul frontierei ucrainene a contribuit la demiterea sa, fortificaţiile dovedindu-se ineficiente.
Khinshtein, un fost jurnalist şi prezentator de televiziune, este membru al Dumei de Stat a Rusiei din 2003 şi este afiliat partidului lui Putin, Rusia Unită.
Trupele ruse au suferit aproximativ 53 de pierderi pe kilometru pătrat în timp ce avansau pe teritoriul ucrainean în toamna anului 2024, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
În lunile septembrie, octombrie şi noiembrie 2024, forţele ruse au capturat aproximativ 2.
356 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu un cost estimat de 125.
800 de soldaţi, ucişi sau răniţi, se arată în raport.
Ministerul britanic al Apărării, citând Statul Major al Ucrainei, a raportat un vârf record al pierderilor zilnice ale Rusiei în cursul lunii noiembrie 2024, cu o medie de 1.
523 de victime pe zi.
Numai pe 28 noiembrie, Rusia ar fi pierdut peste 2.
000 de militari în 24 de ore.
Luna noiembrie a marcat a cincea lună consecutivă de creştere a pierderilor ruseşti, cu un total estimat de 45.
690 de soldaţi pierduţi în cursul lunii.
În această perioadă, forţele ruse au avansat în medie 27,96 kilometri pătraţi pe zi, capturând 839 kilometri pătraţi.
ISW a raportat anterior că pierderile ruseşti în septembrie şi octombrie 2024 au totalizat aproximativ 80.
110, rezultând în 1.
517 kilometri pătraţi capturaţi.
Cifrele nu au putut fi verificate, deoarece Rusia nu îşi dezvăluie rata victimelor.
Podul din Crimeea a fost închis în dimineaţa zilei de 6 decembrie, pe fondul rapoartelor privind drone ucrainene care ţintesc zona.
Potrivit canalului de Telegram pro-ucrainean Crimean Wind, s-au auzit explozii în oraşul Kerci, în apropierea şantierului naval „Zaliv”, iar sistemele de apărare aeriană ar fi fost activate în Strâmtoarea Kerci.
„Traficul auto pe Podul Crimeei a fost suspendat temporar”, a anunţat canalul de Telegram Crimeea Bridge.
Ministerul rus al Apărării a declarat pe 6 decembrie că sistemele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană deasupra Crimeei în timpul nopţii.
De asemenea, ministerul a afirmat că aviaţia navală a Flotei ruse din Marea Neagră a distrus două ambarcaţiuni ucrainene fără echipaj care se îndreptau spre Crimeea în Marea Neagră.
Construcţia podului lung de 19 kilometri, care leagă Crimeea ocupată de continentul rus, a început după ocuparea ilegală a peninsulei în 2014 şi a fost finalizată în 2018.
După ce a devenit o rută critică de aprovizionare pentru forţele ruse după lansarea invaziei la scară largă a Moscovei, acesta a fost atacat de forţele Kievului în mai multe rânduri şi a fost grav avariat de lovituri ucrainene în octombrie 2022 şi iulie 2023.
Rusia a pierdut 750.
610 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.
660 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9 514 tancuri, 19 518 vehicule blindate de luptă, 30 899 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 21 043 de sisteme de artilerie, 1 253 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 020 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 20 023 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.