În urma deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale, primul pas este ca Executivul să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui, potrivit fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu, citate de Hotnews.
ro„Adică să stabiliească datele, competitorii, etc”, a explicat vineri fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu.
Mandatul actualului preşedinte al României expiră în această lună.
În aceste condiții, funcția de președinte al României va fi preluată, interimar, de cel care va fi desemnat președintele Senatului din noul Parlament ales.
„Dacă alegerile parlamentare sunt validate, şi deja am înţeles că mandatele au fost validate, Parlamentul îşi va alege structurile, respectiv preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, chestorii etc şi atunci sigur că se poate numi, aşa cum scrie în Constituţie, un preşedinte interimar”.
„Adică preşedintele Senatului să ia locul preşedintelui ieşit din mandat”, a arătat fostul judecător constitutional, potrivit sursei citate.
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.
Hotărârea vine cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi.
CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Astfel, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.