Parchetul General a anunţat joi că s-a sesizat din oficiu „în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe”, după ce a analizat documentele care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la campania candidatului Călin Georgescu.
Procurorii investighează infracțiuni electorale în campania pro-rusului Călin Georgescu, ajuns în turul al al alegerilor prezidențiale, care ar fi influențat procesul de vot.
„În urma desecretizării şi analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni electorale care ar fi influenţat procesul de vot, prin metode precum corupereaalegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, potrivit informării publicate de Parchetul General.
Sesizarea vizează, totodată, infracţiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalităţi legate de provenienţa şi utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susţinătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect şi comiterea unor infracţiuni informatice de competenţa parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activităţi în mediul online care au implicat crearea şi utilizarea unor conturi false, menite să influenţeze opţiunile alegătorilor, acţiuni care au avut potenţialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiaşi demers, s-a solicitat procurorului-şef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informaţiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa structurii specializate de parchet, conform art.
11 din OUG nr.
78/2016.
CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, precum și că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a oferit noi informații, joi, potrivit cărora, deşi reţeaua TikTok a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze, prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.
Anterior, SRI a arătat că rețeaua de 25.
000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu doua săptămâni înainte de alegeri.
Peste 700 de conturi au fost create din 2016 și au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024.
Ofițerii SRI au constatat că modul de operare era menit să îngreuneze identificarea rețelei.
„Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea «A.
me» în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze.
Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, potrivit informațiilor publicate joi de SRI.
Conform sursei citate, „în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.
ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok”.
„Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.
ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex.
«user472350»).
De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, a explicat Serviciul Român de Informaţii.