Andreea Tobias Înainte de redeschiderea oficială a catedralei, sâmbătă, AFP trece în revistă câteva dintre momentele-cheie ale uneia dintre cele mai complexe restaurări din istoria Franţei.
Între miracole şi controverse: Notre Dame se pregăteşte să-şi redeschidă porţile după cinci ani În seara tragică a incendiului, pompierii parizieni au reuşit să salveze structura istorică în ultimul moment, fiind la doar 30 de minute distanţă de o posibilă prăbuşire totală.
Printr-un lanţ uman format împreună cu oficialii bisericii, aceştia au evacuat cele mai valoroase artefacte ale catedralei.
Într-un moment considerat aproape miraculos, cocoşul de cupru care străjuia turla a fost găsit intact în dărâmături, împreună cu preţioasele relicve pe care le conţinea, inclusiv un fragment din Coroana de Spini.
Vezi mai multe articole din categoria externe Reconstrucţia nu a fost lipsită de controverse.
Propunerea preşedintelui Emmanuel Macron de a include elemente moderne în arhitectură a stârnit critici din partea conservatorilor.
După dezbateri aprinse, s-a decis construirea unei replici fidele a vechii turle, singura concesie faţă de modernitate fiind instalarea a şase noi vitralii create de artişti contemporani.
O altă îngrijorare majoră a fost legată de poluarea cu plumb.
Cele 400 de tone de plumb din acoperiş şi turlă s-au topit în timpul incendiului, determinând autorităţile să ia măsuri de decontaminare în zonă.
În 2022, mai multe organizaţii au depus o plângere penală privind gestionarea acestui risc.
După cinci ani de investigaţii, cauza exactă a incendiului rămâne necunoscută, deşi procurorii înclină spre ipoteza unui accident.
În prezent, o nouă controversă a apărut în jurul propunerii de a introduce o taxă de intrare de 5 euro, banii urmând să fie folosiţi pentru repararea altor 4.
000 de biserici din Franţa.
Biserica se opune acestei idei, considerând că lăcaşurile de cult ar trebui să rămână gratuite şi deschise tuturor.