Din cinci probe prelevate și trimise la laborator, trei au eșuat la testele de calitate, prezentând modificări periculoase ale compoziției chimice.
Analizele de laborator au arătat că aceste uleiuri au aciditate crescută, conținut modificat de ceară și o compoziție alterată a acizilor grași și sterolilor.
În termeni simpli, aceste modificări pot indica fie că uleiul este contrafăcut, fie că este alterat și poate deveni toxic pentru consumatori.
Pe lângă problemele de compoziție, inspectorii au descoperit și alte nereguli îngrijorătoare:Ulei vândut în ambalaje deteriorateProduse expirate puse la vânzareUlei păstrat în condiții necorespunzătoareEtichete fără informații esențiale precum țara de origine sau datele producătoruluiLipsa traducerii în română a informațiilor importantePrețuri ascunse sau greu de găsitPromoții înșelătoare„Prin verificarea a peste 600 de importatori și comercianți de ulei de măsline, ANPC și-a reafirmat angajamentul față de respectarea drepturilor consumatorilor și asigurarea calității produselor de pe piață.
Rezultatele acestor controale subliniază necesitatea unei rigurozități sporite din partea operatorilor economici și importanța respectării standardelor legale.
Vom continua să luăm măsuri ferme pentru a proteja consumatorii și pentru a încuraja practici comerciale corecte”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.
Din 17.
000 de litri de ulei verificați în total, peste 5.
000 aveau diverse probleme de calitate.
Autoritățile au retras definitiv de la vânzare 240 de litri de ulei și au oprit temporar comercializarea altor 4.
500 de litri până la remedierea problemelor.
ANPC a dat amenzi în valoare totală de 748.
000 de lei și a emis 115 avertismente pentru comercianții care vindeau ulei de măsline neconform.
Controalele au vizat 619 magazine și importatori din toată țara.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.
comCopyright 2021 monitorulcj.
ro