Nicu Ștefănuță interpelează Comisia Europeană cu privire la rolul TikTok în răspândirea dezinformării în contextul alegerilor

Spread the love

  Interpelările au fost inițiate de către europarlamentarul german Alexandra Geese, din grupul politic al Verzilor și susținute de Nicu Ștefănuță.

 Rapoartele din presă au descris victoria lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale drept o „victorie TikTok”.

 Nicu Ștefănuță cere Comisiei Europene să verifice în ce măsură TikTok încalcă Legea privind serviciile digitale (Digital Services Act), având în vedere că au fost sesizate mai multe nereguli: manipularea algoritmilor, conținutul politic nemarcat ca atare, influencerii plătiți pentru a promova mesaje politice sau promovarea conținutului ilegal al mesajelor fasciste care nu a fost eliminat.

Astfel, Comisia Europeană a fost întrebată dacă investighează aceste nereguli și dacă intenționează să demareze o anchetă în ceea ce privește mecanismele care duc la răspândirea dezinformării, având în vedere că astfel de mecanisme constituie un risc pentru discursul public în contextul alegerilor.

De asemenea, Vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță a atras atenția asupra indiciilor care arată că algoritmul TikTok duce la răspândirea virală a dezinformării.

După desemnarea ei ca Vicepreședinte executiv și Comisar pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen a declarat în răspunsurile sale scrise că „Platformele online foarte mari au obligații suplimentare de a evalua și atenua riscurile grave, cum ar fi dezinformarea, precum și de a lua măsuri pentru a se asigura că conținutul nu poate deveni ușor viral”.

În timpul audierii din 12 noiembrie, aceasta a confirmat că, dacă platformele „răspândesc dezinformare, aceasta dăunează foarte mult democrațiilor și poate prezenta riscuri sistematice”.

În acest context, Nicu Ștefănuță a întrebat Comisia Europeană dacă intenționează să analizeze rolul sistemelor actuale de recomandare și amplificare a conținutului folosite de platformele online în răspândirea dezinformării.

Reprezentanții TikTok au fost audiați, ieri, în Parlamentul European.

 „TikTok nu și-a asumat responsabilitatea pentru știrile false și propaganda electorală.

Deși au fost închise zeci de mii de conturi, măsurile luate au fost insuficiente.

Legea privind serviciile digitale spune clar că ce este ilegal în viața de zi cu zi este ilegal și în online, iar TikTok riscă o amendă mare dacă Comisia Europeană va identifica faptul că platforma a fost permisivă cu știrile false”, declară Nicu Ștefănuță.

Lasă un răspuns