Programul național „Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.
Potrivit proiectului propus de Ministerul Educației, în noul an suma alocată per elev, în valoare de 15 lei, pentru desfășurarea programului în școli va rămâne aceeași, potrivit edupedu.
roSuma per elev a rămas neschimbată – 15 lei pe zi de elev, iar școlile incluse în programul „Masă sănătoasă” în 2024 vor primi bani și în 2025, potrivit proiectului propus de ministerul de profil, sens în care inspectoratele școlare pot completa lista în limita fondurilor disponibile.
Deși unele inspectorate școlare, precum este cazul IȘJ Neamț, au solicitat creșterea sumei alocate per elev în cadrul programului „Masă sănătoasă”, în condițiile „creșterii prețurilor alimentelor” în 2024, în noul an suma alocată va rămâne aceeași.
Selecția unităților de învățământ incluse în Programul Național „Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.
Programul Național „Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
Programul a fost implementat la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pe durata desfășurării cursurilor anului școlar, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
În anul școlar 2024-2025, numărul beneficiarilor a fost majorat cu puțin peste 11.
000 de elevi față de anul școlar anterior, când numărul preșcolarilor și elevilor beneficiari a fost de 522.
341.