Planul de pace propus de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar include cedarea teritoriilor deja ocupate ilegal de Rusia, iar ideea aderării Ucrainei la NATO ar fi scoasă din calcul.
Ce ar include planul de pace al lui Trump privind războiul din Ucraina? Aderarea Ucrainei la NATO, scoasă din calcul Propunerile a trei consilieri-cheie, inclusiv a viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, împărtăşesc unele elemente, inclusiv eliminarea aderării Ucrainei la NATO, scrie agenţia Reuters.
Planul de pace ar prevede, potrivit sursei citate, ca Moscova şi Kievul să poarte negocieri pentru încetarea războiului.
Cu toate acestea, în cazul în care Ucraina nu este de acord să discute, atunci ajutorul american va fi oprit, iar în situaţia în care Rusia nu vrea să participe la negocierile de pace, atunci sprijinul militar al SUA va creşte pentru Kiev.
Vezi mai multe articole din categoria externe În prezent, armata rusă deţine controlul total în peninsula Crimeea, a cucerit aproximativ 80% din Donbas – care cuprinde Doneţk şi Luhansk – precum şi peste 70% din Zaporojie şi Herson şi mici părţi din regiunile Mykolaiv şi Harkov.
Planul de pace al lui Trump are trei propuneri: schiţa lui Kellogg, una din partea vicepreşedintelui ales JD Vance şi una din partea lui Richard Grenell, fostul şef interimar al serviciilor de informaţii ale lui Trump.
Planul lui Kellogg prevede îngheţarea liniilor actuale ale frontului.
Planul înaintat de JD Vance ar implica probabil o zonă demilitarizată la liniile de front existente, care ar fi „puternic fortificată” pentru a preveni noi incursiuni ruseşti.
De asemenea, Ucrainei i s-ar refuza dorinţa de a adera la NATO.
Grenell a susţinut crearea de „zone autonome” în estul Ucrainei în timpul unei mese rotunde Bloomberg din iulie, dar nu a dat detalii.
De asemenea, el a sugerat că aderarea Ucrainei la NATO nu este în interesul SUA.
Preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat de mai multe ori că principalele condiţii pentru ca ostilităţile să ia sfârşit sunt ca Ucraina să renunţe la ideea aderării la NATO şi să cedeze cele patru provincii din est, pe care armata Moscovei le-a ocupat ilegal.
În replică, regimul de la Kiev a respins orice astfel de cerere.
Reuters a raportat în luna mai că Putin era pregătit să oprească războiul printr-o încetare a focului negociată care recunoştea liniile actuale ale frontului, dar era pregătit să continue lupta dacă Kievul şi Occidentul nu răspundeau.