Două mari universități din țară și-a exprimat clar poziția în favoarea parcursului euroatlantic al României și a susținerii valorilor și principiilor democratice prin vot, în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie 2024.
„Universitatea Babeş-Bolyai militează pentru o Românie europeană!”, este mesajul oficial asumat de UBB Cluj-Napoca.
„Democrația trebuie protejată împotriva oricărui derapaj!”, a fost mesajul publicat de Universitatea București.
Cele două mari universități și-au exprimat astfel ferm poziția pentru construcția unei Românii cu profil european și instituții democratice moderne.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a lansat recent un mesaj public prin care îi îndeamnă pe români să apere democrația și apartenența României la spațiul european printr-un vot categoric și matur.
„Universitatea Babeş-Bolyai, prin profilul științific, multicultural-multilingvistic și multiconfesional, militează pentru o Românie europeană bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care să ne asigure tuturor eficient drepturile personale și bunăstarea vieții.
Structurile conspiraționiste și antidemocratice, bazate pe obscurantism, ocultism și superstiții, nu pot genera decât dezbinare, suferință și sărăcie”, se arată în mesajul publicat de UBB Cluj-Napoca.
În acest context, UBB susține mesajul transmis recent de Academia Română:Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român.
În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri”, potrivit poziției exprimate de Academia Română în noiembrie 2024.
De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai susține și întărește îndemnul rectorului UBB, profesorul Daniel David, pentru comunitatea academică și pentru întreaga societate românească: „Acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României europene.
Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică!”Și Universitatea București, a lansat la finalul lunii trecute un mesaj public prin care îi îndeamnă pe români să continue să apere valorile tinerei democrații românești, apărate în ’89 în Piața Universității.
„Prin valorile și principiile susținute în primăvara lui 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității.
Balconul Universității din București a fost locul de unde lideri ai mișcării din Piață – studenți și intelectuali ai vremii – au vorbit mulțimii aflate la Universitate, dar și României de atunci, despre libertate, democrație, drepturi cetățenești și adevăr.
Democrația este cel mai mare bun câștigat de 35 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic.
Libertatea de gândire și libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi.
Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru apărarea democrației, libertății și orientării euroatlantice a României!”, se arată în mesajul asumat de Universitatea din București.
Românii sunt îndemnați să voteze în funcție de evidențe și certitudini, dincolo de promisiunile populiste și manipulările din spațiul public.
De altfel, după cum se arată în mesajul publicat de Universitatea din București, sancționarea ineficienței în guvernare trebuie să respecte cadrul democratic.
„Considerăm că sancționarea ineficienței în guvernare și inechităților generate la nivel social trebuie făcută în interiorul sistemului democratic și prin păstrarea orientării euroatlantice a României.
(…).
Nu trebuie să uităm tragediile și suferințele provocate în istoria noastră de regimurile nedemocratice, autoritare, dictatoriale din secolul XX, și nici victimele legionarismului și comunismului.
(…).
Pentru apărarea democrației și a orientării euroatlantice și pentru evitarea autoritarismului, România are nevoie de lideri politici competenți, democrați și eficienți, dar care înțeleg problemele oamenilor, ale societății și propun soluții de rezolvare a lor realiste și umaniste, nu populiste sau mesianice.
Îi îndemnăm pe români să se informeze cât mai bine și să meargă la vot pentru a decide ei viitorul României în funcție de evidențe și de certitudini privind candidații și ofertele lor electorale și nu în funcție de manipulări și promisiuni populiste”, se arată în mesajul asumat public de Universitatea din București.